Afbeelding
Foto:

Hoe staat het ervoor met de afvalstoffenheffing?

Als eerste is de RAD benaderd om uitleg, maar die wees door naar de gemeente. De gemeente kwam met de volgende verklaring over de publicatie: de hoogte van de afvalstoffenheffing 2022 is momenteel nog niet bekend. In de infographic van de begroting voor 2022 staat inderdaad het tarief van 2021. Dat is te verklaren door een uitgangspunt voor de afvalstoffenheffing voor 2022: mensen die goed scheiden zijn minder kwijt aan de afvalstoffenheffing dan nu. Mensen die ‘gemiddeld’ scheiden betalen ongeveer evenveel als nu.

Vast basistarief

Vanaf 1 januari 2022 is er geen vast tarief meer. Er komt een vast basistarief én mensen gaan betalen per leging van de restafvalcontainer of het weggooien van de vuilniszak. Vanuit andere gemeenten is bekend dat een meerpersoonshuishouden met een zelfde soort tarievensysteem zo’n elf keer per jaar de restafvalcontainer aanbiedt (een éénpersoonshuishouden zo’n 5,5 keer). Daar wordt ook naar gekeken bij het berekenen van de tarieven. Dus basistarief plus elf legingen op jaarbasis levert ongeveer hetzelfde bedrag aan afvalstoffenheffing op als nu. Zijn mensen goede afvalscheiders (beter dan gemiddeld dus) en hebben ze minder restafval, dan zijn ze voor 2022 goedkoper uit. Overigens is het ook goed om te realiseren dat het tarief niet volledig kostendekkend was en ook voorlopig niet is. De kosten voor het verbranden van restafval stijgen snel, mede door de hogere verbrandingstax vanuit het Rijk. De afvalstoffenheffing is dus lager dan de daadwerkelijke kosten.
Het vaste basistarief en de tarieven per leging of het weggooien vuilniszak worden binnenkort bekend.

Medisch afval en luiers

Voor medisch afval is de gemeente voornemens om een reductieregeling in te stellen, waar de raad op 25 november een besluit over neemt. Mensen die aantoonbaar extra huishoudelijk restafval hebben door een chronische ziekte of een handicap, kunnen een aanvraag doen bij het SVHW. De regeling houdt dan in dat een aantal legingen (maximaal 8) niet in rekening worden gebracht. Voor luiers zorgt de RAD voor een voorziening op de milieustraat waar deze gedeponeerd kunnen worden. Dat bezoek aan de milieustraat gaat vanzelfsprekend niet af van het maximaal aantal gratis bezoeken (zes) per jaar en wordt niet in rekening gebracht.

Het is dus nog even afwachten hoeveel we daadwerkelijk kwijt zullen zijn aan ons restafval. Het is al snel 1 januari en het is maar de vraag of mensen met medisch afval dan tijdig hun aanvraag kunnen doen. Ook over het wegbrengen van luiers naar de milieustraat zijn de meningen verdeeld. Dat is niet voor iedereen dicht bij huis en bovendien niet echt duurzaam en goedkoop als men met grote regelmaat met de auto hier naar toe moet. Wellicht komt hier in de toekomst nog een andere oplossing voor. De tijd zal het leren.