Bij nieuwbouwprojecten komt vanaf nu een zelfbewoningsplicht, die dus niet geldt voor nieuwbouwprojecten die al van start zijn gegaan (Foto: Wilko van Dam).
Bij nieuwbouwprojecten komt vanaf nu een zelfbewoningsplicht, die dus niet geldt voor nieuwbouwprojecten die al van start zijn gegaan (Foto: Wilko van Dam).

Goeree-Overflakkee voert zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw in

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het college van burgemeester en wethouders heeft snel gereageerd op de unaniem aangenomen raadsmotie van 23 september, ingediend door CDA, samen met PvdA, VKGO en SGP, waarin werd gevraagd voor nieuwbouwwoningen en voor bestaande woningen mogelijkheden te onderzoeken voor een zelfbewoningsplicht. Bij bestaande bouw is dat volgens het college erg lastig om van bovenaf op te leggen en ligt het initiatief bij de verkopende partij, bij uitgifte van bouwgrond en in overeenkomsten met ontwikkelaars komt wel een zelfbewoningsplicht voor kopers.

Door Jaap Ruizeveld

In de motie werd als constatering/onderbouwing aangegeven dat er anno 2021 gesproken kan worden van woningnood; er op het eiland een chronisch tekort is aan betaalbare huizen en dat er steeds vaker woningen worden opgekocht als geldbelegging. Verschillende doelgroepen woningzoekenden op Goeree-Overflakkee worden hierdoor getroffen: starters, jongeren en senioren, doorstromers, gehandicapten, lage- en middeninkomens en urgente woningzoekenden.

Om uitvoering te geven aan de raadsmotie besloot het college een zelfbewoningsplicht op te nemen voor de duur van tenminste vijf jaar in de door de gemeente af te sluiten uitgifteovereenkomst voor bouwgrond en ook in de af te sluiten anterieure overeenkomsten met projectontwikkelaa..