(Foto: Jaap Ruizeveld).
(Foto: Jaap Ruizeveld).

Nieuwe voetgangersbrug verbindt Haven en Dorpscentrum Ouddorp

Algemeen

OUDDORP - Een feestelijk moment donderdagmorgen aan het eind van de Bosweg bij de oprit naar de Ouddorpse haven. Wethouder Tea Both (portefeuille o.a. Openbare Werken met daarin dus ook bruggen) opende er samen met Ellen Mastenbroek (voorzitter Dorpsraad Ouddorp) met het ontvlechten van een lint de nieuwe voetgangersbrug. Een duurzaamheidsproject passend in de circulaire activiteit van de gemeente Goeree-Overflakkee. Een fraai alternatief voor het oude bruggetje dat in 2019 moest worden verwijderd omdat passage voor voetgangers niet langer veilig werd geacht.

Door Jaap Ruizeveld

Dit alles onder het kritisch oog van de Dorpsraadbestuurders, voorzitter Van der Dussen en leden watersportvereniging Goeree, voorzitter Klijn en support (met bloemen als felicitatie) van Natuurlijk Ouddorp, GKB-aannemersgroep en een aantal belangstellenden. Het heeft allemaal langer geduurd dan oorspronkelijk verwacht om de verbinding tussen dorp en haven in ere te kunnen herstellen. Bij de ‘Bruggenbank’ waren er - zo ondervond de gemeente - meer kapers op de kust om een brug te verwerven. Toen dat wel via een andere insteek lukte, bleek dat de voorbereidingen voor plaatsing moesten worden uitgesteld. Dit in het kader van de Flora- en faunawet. Populair gezegd: de noordse woelmuis en onder meer de boomvalk en rugstreeppad hielden tijdelijk de deur dicht.

Participatie

Voorafgaand aan de ‘onthulling’ was er een korte bijeenkomst in Zalencentrum Dorpstienden. Daar gaf wethouder Both inzicht in de stappen die waren gezet om tegemoet te kunnen komen aan de indringende oproep van de Dorpsraad, met als onderbouwing veel signalen uit de Ouddorpse samenleving, om de belangrijke voetgangersverbinding weer te herstellen. “Kom op gemeente”, klonk het. Zeker ook vanuit de watersportvereniging een onderschreven verzoek, zodat passanten in de haven op een directe en korte route het dorpscentrum kunnen bereiken. Voorbereiding en uitvoering kwam tot stand doordat gemeente en aannemer de handen in elkaar legden. De participatie in het project was belangrijk, stelde de wethouder. Want heel in het begin was er, gelet op de budgetinvestering, toch eventjes de gedachte: is het zo lastig om - bij afwezigheid van een voetgangersbrug - eventjes een ommetje te maken? Maar de brug ligt er nu en dat bood mogelijkheid om bij een kopje koffie/thee van een hapje taart in de vorm van een fraaie brug te genieten.