Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: Een thuis in Afrika

In het eerste deel volgden we Hildegard, die als jong meisje moet vluchten voor de Russen. Hildegard leidt een beschermd leventje op het landgoed van haar ouders, maar wordt op de vlucht voor de Russen geconfronteerd met de verschrikkelijke gevolgen van de oorlog. Na een min of meer gedwongen huwelijk met een Duitse officier, wordt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog haar dochter Esther geboren. In ‘Het meisje uit het verscholen dorp’ fungeert de jonge Mentje als hoofdpersoon. Als de Nazi’s bij een inval bij haar thuis onderduikers vinden op zolder, wordt de vader van Mentje opgepakt. Ze blijft alleen achter en slaat op de vlucht. Uiteindelijk komt ze terecht in een onderduikersdorp in de Veluwse bossen. Hier verblijft Mentje maandenlang. Nieuw gevaar brengt haar uiteindelijk op de vlucht naar Arnhem.

In ‘Een thuis in Afrika’ maken we kennis met hoofdpersoon Charles. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog moet de zevenjarige Charles vanwege de bombardementen op Londen evacueren. Hij gaat wonen bij zijn tante op het platteland van Schotland.

Wisselend perspectief

Aan de andere kant van Europa trekt Duitsland aan het Oostfont ten strijde tegen Rusland. Majoor Oswald van Stein, de stiefzoon van Hildegard, bevindt zich onder de manschappen die ten strijde trekken tijdens de Slag om Stalingrad. Oswald belandt in een Siberisch krijgsgevangenkamp. Vanuit twee totaal verschillende perspectieven worden de gevolgen van de oorlog beschreven. Knap hoe de schrijfster zich in kan leven in beide hoofdpersonen die de Tweede Wereldoorlog vanuit een totaal verschillend gezichtspunt beleven. Beiden hebben uiteindelijk als doel een nieuw bestaan op te bouwen in Zuid-Afrika.

Je sluit de kleine Charles in je hart en gaat echt een beetje van hem houden. Charles is argeloos, wijs, ondeugend en empathisch tegelijk. Oswald is trouw aan zijn idealen, Duitsland en de Führer. Beide personages zijn goed uitgewerkt en gaandeweg weg raak je als lezer ook onder de indruk van de moed en opofferingsgezindheid van Oswald. Joubert lijkt hiermee aan te willen reiken dat lang niet alles zwart-wit is in het leven.

Nieuw bestaan

Joubert levert veel interessante informatie aan. Ook over wat minder bekende feiten uit de Tweede Wereldoorlog. Denk aan de vlucht van Rudolf Hess, de rechterhand van Hitler. Zijn geheime missie naar Schotland vindt voortijdig een einde als zijn vliegtuig crasht en hij landt op het terrein van een boer in het kleine Schotse dorp waar Charles woont.

De aandacht voor de rol van Rusland in combinatie met de mensonterende omstandigheden in de Siberische krijgsgevangen- en strafgevangenkampen. laat zien dat het kwaad zich niet beperkt tot de landsgrenzen. Charles en Oswald zijn door hun oorlogservaringen getekend voor het leven. Ze besluiten Europa achter zich te laten en een nieuw bestaan op te bouwen in Zuid-Afrika. Aan het einde van het boek komen, na een aantal verrassende wendingen, alle karakters uit deze trilogie daar samen.

Meesterverteller Joubert combineert moed, trouw en opofferingsgezindheid naadloos met talloze historische feiten. Die feitelijkheid - Joubert geeft graag veel kennis door - haalt overigens bij een aantal passages even de vaart uit het verhaal.

Deze indrukwekkende vuistdikke historische roman lees in je in één ruk uit. Het boek is ook los te lezen van de eerder verschenen delen.