Afbeelding

Opening ‘De Bibliotheek op school’ op de Prins Johan Friso

Algemeen

HERKINGEN - Vrijdagmorgen 29 oktober 2021 is de nieuwe schoolbibliotheek geopend op de Prins Johan Frisoschool in Herkingen. Om half 9 verzamelen alle leerlingen met (groot)ouders en leerkrachten zich in de hal voor de feestelijke opening.

Meester Van Dalen heet iedereen welkom bij de opening van de nieuwe gymzaal. Enkele leerlingen reageren direct. Het gaat om de opening van de nieuwe bieb! De meester vraagt wat je in een gymzaal doet: ‘je spieren en je conditie trainen’ en legt de link met boeken lezen: trainen van je hoofd. Daarna worden de leesleiders (leescöordinatoren) geïntroduceerd: juf Van Dalfsen en meester Knöps. De taak van de leesleiders is het stimuleren van lezen door de leerlingen.

De leesconsulenten van ‘De Bibliotheek op school,’ Mario en Simone, voeren een sketch op over een boek. Kathlyn en Tygo (de oudste en de jongste leerling) openen de nieuwe bieb door de slinger door te knippen. Iedere leerling kan met de eigen bibliotheekpas boeken lenen om te lezen op school. Elke vrijdagochtend kunnen ze boeken lenen om thuis te lezen. De biebmoeders begeleiden de leerlingen daarbij. Deze eerste keer krijgen ze het boek mee in een mooie tas. 

‘De Bibliotheek op school’ is een landelijk project van bibliotheek, de gemeenten en het onderwijs. Dit wordt door Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta in de gemeente Goeree-Overflakkee uitgevoerd. Het doel van het project is het bevorderen van leesplezier, zodat leerlingen meer gaan lezen en mediawijs worden. Op de Prins Johan Frisoschool is al heel lang aandacht voor het stimuleren van lezen en het ontwikkelen van de woordenschat. Dat blijkt uit de collectie boeken op school, de verteltassen en het maken van leeskilometers in de schoolvakanties. De oude boeken van de bibliotheek gaan naar Curaçao en krijgen daar te maken met een heel nieuwe lezersgroep. Met deze complete vernieuwing van de schoolbibliotheek krijgt het lezen in Herkingen zo een nieuwe impuls, thuis en op school!