Afbeelding

Voor u gelezen: Eeuwenoude stilte hier en nu

Zoekend en zoals Mirjam het verwoordt - 'op reis van hoofd naar hart' - werkt de auteur het thema uit aan de hand van de vier treden van stilte: herademen, struikelen, beminnen en uitreiken. Samen leveren ze een bijdrage aan een bestaan in verbondenheid op. Verbonden met de Ander, jezelf en de naaste.
In het salontafelboek vouwen de vier treden van stilte zich langzaam uit. Alleen al het bekijken van de foto’s en kunst werkt rustgevend. De begeleidende teksten nemen de lezer mee op reis, op zoek naar de kracht van stilte. Bladerend door het boek kom je als lezer ogen tekort. De precisie waarmee het is samengesteld, doet vermoeden dat de totstandkoming een fors project is geweest.
Dit boek laat zich niet lezen als een verhaal. Het is vooral een verslag van een zoektocht van mensen en het heden en verleden naar de kracht van stilte. In 'Eeuwenoude stilte' is er ruimte voor inspiratie én er is de kracht van hoop dat er midden in een wereld vol chaos en hectiek rust te vinden is.

Kruispunten en wortelen

De vierde trede van de stilte is het uitreiken: "Waar je ook gaat / neem de stilte met je mee / een hart waaruit / nieuw leven steeds weer ontspruit / een plek onder de bomen / om op adem te komen." (p.189) Deze woorden luisteren 'De groene kathedraal' op, een kunstwerk van populieren dat de kathedraal van Reims op ware grootte uitbeeldt.
Groeiprocessen verlopen in stilte, vertelt de auteur. "Hoeveel lawaai maakt een boom als hij groeit? Of een bloem? Of een mens? Het is niet de groei die geluid maakt, maar ons zuchten vanwege de groeipijn.(…) Maar de focus hoeft niet op het zwoegen te liggen. Belangrijker is de rust en ruimte om te wortelen. Stilte, en daarna verwondering om wat ontstond ondanks ons zuchten." (p.189)

De vele wegen van het leven brengen ons op even zoveel kruispunten. Voor je verder gaat, neem eerst het advies uit Jeremia 6 vers 16 ter harte, adviseert de auteur. "Ga op de kruispunten staan, denk na, kijk naar de oude wegen. Welke weg leidt naar het goede? Sla die in, en vind rust." Het beeld van een detail uit de Lebuiniskerk in Deventer, waarbij een gestileerde mensgestalte met geopende handen uitkijkt over de vele, soms kronkelige, wegen die voor hem liggen, verrijkt de tekst.
De beelden en foto’s werden gemaakt door verschillende kunstenaars zoals Sjaak Verboom, Jopie Huisman, Lianne Polinder en Martijn Duifhuizen.
Mirjam van der Vegt is auteur van de Stiltelijn. Haar laatste boek (De kracht van rust), werd verkozen tot Beste Spirituele Boek van 2021.