Weercolumn: Rond het weekend regen

Tot het weekend blijft het nog alleszins redelijk tot goed weer op de Eilanden. Met een stroming die steeds zuidelijker wordt, kan zeer milde lucht uit Frankrijk aankomen. Met de nodige zonnige perioden erbij, kan het op vrijdag zo’n 17 tot 18 graden zijn in Zuidwest-Nederland. 

Een matige zuider erbij is zelfs nog prima om te gaan zeilen. Op vrijdagmiddag neemt de bewolking toe en later komt er ook regen aan. Deze inleidende weekendregen luidt een beslist wisselvallige periode in, die mogelijk kan gaan duren tot rond 5 november. Vooral op de zondag kan het flink regenen, met zo’n 10 millimeter water erbij. De temperaturen komen overdag ook geleidelijk lager uit conform de kalenderklimatologie. Het gaat dan meestal om middagtemperaturen van een graad of 10-11 op de Eilanden.

Uiteraard komt er ook meer wind uit het zuidwesten de komende dagen. Tot windkracht 6. Het prima oktoberweer dezer dagen wordt in stand gehouden door een nogal solide hogedrukgebied boven Oost-Europa. Lagedrukgebieden richting Engeland kunnen verder opkoersen wanneer de invloed van dat hoog wat taant tegen het weekend. En we weten dat lage druk uiteindelijk altijd wint in de Benelux. Wellicht dat het dus pas tegen 6 november bestendiger wordt in onze omgeving? Meer hoge druk, meer zon en langduriger droog.

De maand oktober zal ongeveer een halve graad boven normaal eindigen qua temperatuur. Vermoedelijk zullen de eerste tien dagen van november geen thermische uitspattingen laten zien naar boven, noch naar beneden. Vanaf de twaalfde lijkt de optie tot kouder weer groter. Echte transportkoude uit Scandinavië zal er niet komen, zoals begin november 1980, maar een pittige nachtvorst wordt zeer wel mogelijk. De plastic autoruitenkrabber dus maar eens opzoeken binnenkort. Er zijn voorzichtige signalen die her en der opduiken, dat het begin van de winter bij ons wel eens aan de koude kant zou kunnen verlopen. Over een maand weten we uiteraard veel meer of er inderdaad vroege decemberkou aan zit te komen. Serieuze decemberkou en de combinatie met sneeuw hadden we alweer in 2009 en 2010.