Bevestiging en intrede ds. M.C. Schreur als predikant Hervormde Gemeente Ouddorp

OUDDORP – "Een blijde, bijzondere dag met veel dankbaarheid." Woorden ter verwelkoming van ds. G.R Mauritz uit Randwijk woensdagmiddag, uitgesproken in de bevestigingsdienst van ds. M.C. Schreur uit Harskamp, als de nieuwe predikant in de Hervormde Gemeente in Ouddorp. Na het onverwachte overlijden van ds. C. van den Berg eind 2019, volgde er een verdrietige periode voor de Hervormde Gemeente (Dorpskerk), waarin de predikantsplaats onvervuld bleef. Maar Gods ongelooflijke trouw bracht ds. Schreur naar Ouddorp, om hier blijmoedig het ‘Woord’ te mogen verkondigen.

Door Jaap Ruizeveld

In de bevestigingsdienst stonden alle verzen van Psalm 132 centraal. Een overkoepelend Pelgrims bedevaartsgebed. 'Heer, denk aan David en zijn leed'. Ds. Mauritz, vriend van ds. Schreur, betrok bij zijn predicatie ook de inhoud van de brief van apostel Paulus uit 2 Korinthiërs 2. Op de vraag aan ds. Schreur of hij bereid was het ambt te aanvaarden in Ouddorp, antwoordde deze met “Ja, ik van ganser harte”. De gemeente zong hem vervolgens Psalm 134 toe (Dat ’s Heeren zege op u daalt). In een persoonlijk woord zei ds. Mauritz: "Doe je werk als evangelist en laat zien dat je die titel waardig bent."

Indrukwekkend

Bij zijn intrede in de avonddienst stelde ds. Schreur het thema: “Wast u en gij zult rein zijn” centraal. Daarbij inzoomend op het Bijbeldeel 2 Koningen 5, de geschiedenis van Elisa en de krijgsheer Naäman, die door melaatsheid was getroffen en voor genezing 7 keer moest baden in de Jordaan. In vijf punten besprak de predikant de 'genadigde vernedering en genezing van de krijgsheer'. En uit het nieuwe Testament 1 Johannes 1. Indrukwekkend was de gevraagde minuut stilte ter nagedachtenis aan ds. Cornelis van den Berg.

Toespraken

Na de dienst volgden er diverse toespraken vanuit de Classis Delta (Zeeland en Zuid-Hollandse eilanden) door ds. Van der Maas, door de consulent Werkgemeenschap GO ds. De Wilde en door ds. Hoek (PKN Gereformeerde Kerk) namens de gezamenlijke kerkgemeenschappen (Hersteld Hervormde Gemeente, Gereformeerde Kerk, Doopsgezinde Gemeente en Gereformeerde Gemeente in Ouddorp). Laatste spreker benadrukte een warm en hartelijk welkom voor de nieuwe predikant en zijn gezinsleden. "U bent nu gebonden aan elkaar." Ds. Hoek hoopte op een goede samenwerking met alle kerkgemeenschappen. Scriba Van Huizen dankte, namens de Kerkenraad van de Hervormde Gemeente Ouddorp, eenieder die in de afgelopen moeilijke periode steun had verleend.

Openhartig

Ds. Schreur gaf in zijn slotwoord openhartig en emotioneel de gevoelens aan die voorafgingen aan het moment dat hij een bevestiging gevoelde om het beroep vanuit Harskamp naar Ouddorp te mogen aanvaarden. Familie, vrienden en een grote deputatie uit Harskamp woonden de beide diensten bij. Na afloop van de middagdienst bood de kerkenraad voor bezoekers van buiten de gemeente een broodmaaltijd aan.