Waterschap lijkt nieuwe heemraad gevonden te hebben (en wijst een andere af)

De vergadering, afgelopen maandag 25 oktober, boog zich weer eens over het compleet maken van het college van dijkgraaf & heemraden. In maart dit jaar viel het college na een vernietigend rapport over de verziekte bestuurscultuur binnen het waterschap. Na een heftige vergadering trokken de vijf heemraden zich terug – al dan niet gedwongen door de verenigde vergadering (vv). Enkel de dijkgraaf bleef op z’n plek. Na de zomer probeerden vier kandidaten vanuit de vv een positie als heemraad te bemachtigen. Twee daarvan haalden het, zij het dat de ene met de hakken over de sloot kwam. De twee anderen werden echter met een ruime meerderheid weggestemd.

Besloten kring

Zodoende werd besloten dat de kandidaten van buiten het waterschap moesten komen. Daar ging een extern bureau mee aan de slag. Hun werving leidde tot 33 sollicitanten, waarvan er twintig werden uitgenodigd voor een voorselectiegesprek. Daarna werden de kandidaten nog onderworpen aan een hele reeks aan testen, over zowel het functioneren als individu als in teamverband. Daar kwamen uiteindelijk twee kandidaten naar boven drijven: Joke Geldof en (volgens de PZC) een oude bekende, namelijk Johan van Driel. Dat is geen onbekende voor het WSHD. Hij maakte namelijk deel uit van het college dat in maart viel – wegens die verziekte bestuurscultuur. Daarna verliet hij ‘om persoonlijke redenen’ het waterschap, waardoor hij als extern persoon weer deel kon nemen aan het nieuw opgestarte traject.

Die gang van zaken riep natuurlijk de nodige verbazing op. Zo ook in de verenigde vergadering, maar dat gedeelte van de vergadering was in besloten kring en dus voor buitenstaanders niet te volgen. Wat in ieder geval duidelijk werd, is dat Van Driel niet op voldoende steun kon rekenen. Toen hij dat merkte, trok hij zichzelf terug. Geldof, voormalig gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, kon daarentegen wel op goedkeuring van de vv rekenen. Van de 27 uitgebrachte stemmen waren er 22 vóór, iets wat toch wel een prestatie genoemd mag worden, gezien de verhoudingen in de verenigde vergadering.

Uit het moeras

Zij heeft nog twee hobbels te nemen: een integriteitsonderzoek en toestemming van de provincie Zuid-Holland. De regels schrijven namelijk voor dat een heemraad afkomstig moet zijn vanuit de verenigde vergadering, en dat is bij Geldof niet het geval. Het verzoek tot goedkeuring is inmiddels verzonden, met twee weken wordt er een reactie verwacht. Mocht die positief zijn, dan krijgt het WSHD weer een nieuwe heemraad. Het zojuist genoemde bureau PublicSpirit gaat in de tussentijd een tweede poging wagen om de laatste geschikte heemraad te vinden.

Inmiddels vergt alle gedoe binnen het waterschap z’n tol. Tijdens de verenigde vergadering halverwege deze maand, maakte Ies Klok, fractievoorzitter van de geborgde zetel Natuur, bekend per 1 november op te stappen. Al langere tijd is hij van mening dat de vv teveel tijd met zichzelf kwijt is en daar onevenredig veel energie en tijd ingestoken wordt. "De manier waarop wij onszelf uit het moeras proberen te trekken, de resultaten daarvan en het weerkerende gevoel van: we zijn weer terug bij af, heeft mij de lust, het vertrouwen en de energie ontnomen om te blijven werken in de vv." De druppel voor hem was de vergadering eind augustus. Daar werden volgens Klok verschillende personen die hun nek uitstaken, beschadigd door enkele partijen. Ook het imago van het WSHD leed eronder. "De negatieve reacties die ik om mij heen hoor over ons waterschap, werden mij teveel. Ik dank een ieder, en wens u allen veel succes en wijsheid toe."