Afbeelding
Foto:

Gods weg is volmaakt

Zonder dat we elke tekst en elke gebeurtenis in dit Bijbelboek vergeestelijken, worden er lijnen getrokken naar het geestelijk huwelijk van Christus en een zondaar. Het is duidelijk dat de Heere Zijn eigen weg gaat. En… Zijn weg is volmaakt! Die lijn wil ds. Hofman ons als lezer voor ogen houden, ook met toepassing op onze tijd. Ieder hoofdstuk van dit boek sluit af met gespreksvragen, zodat ook in gezinsverband of op een vereniging nagedacht kan worden over deze stof. Maar ook individueel kunt u/kun jij er uw/jouw winst mee doen.

Ds. H. Hofman is predikant van de Netherlands Reformed Congregation te Kalamazoo (USA).

Dominee Hofman schreef in het Woord vooraf het volgende:

Over het boek Ruth is reeds veel geschreven. De vraag kan gesteld worden of het boek dat voor u ligt nog iets nieuws toevoegt aan de reeks (meditatieve) verklaringen die alom te verkrijgen zijn. Hij geeft het volgende antwoord: dat was niet mijn opzet, en ook niet de bedoeling. Het doel van geestelijke en praktische toepassingen uit het boek Ruth te bespreken was geen ‘race’ om nóg meer te vertellen, of zelfs nóg beter of pakkender aan te bieden. Waar gaat het de auteur dan om? Het gaat slechts om gedachten die bij de bestudering van dit boek naar voren kwamen, met u als lezer te delen. Deze gedachten stammen van een serie preken, die hij in 2015 gehouden heeft in de gemeente van Dordrecht. Waartoe dienen de vragen bij elk hoofdstuk? Om het gesprek over deze gedachten te bevorderen. 

Uit de inleiding het volgende:

Een belangrijke vraag is: wat is het doel van het boek Ruth?

Ik denk niet om elke gebeurtenis te vergeestelijken. Want dan moet je àlles vergeestelijken, en dan loop je vast. Helaas gebeurt dat nogal eens met dit Bijbelboek. Laten we wel opletten dat ook de geschiedenis van het boek Ruth heilsgeschiedenis is, en wel heel duidelijk. Daarom is het nodig om de grote lijnen te ontdekken en vast te houden. Ruth blijkt een belangrijke schakel te zijn in de komst van de Messias. In dit kleine Bijbelboek komt een belangrijk gedeelte van een belangrijk geslachtsregister aan de orde. Twaalf eeuwen voor Christus! Moet u zich eens indenken… Dat is een gegeven waar we niet aan voorbij mogen gaan. En dat geslachtsregister zal helemaal reiken tot aan David. Obed, de zoon van Boaz en Ruth, zal de grootvader zijn van de latere David. Kijk, dan krijgt het boek Ruth al een heel andere dimensie, een heel andere betekenis. Het gezin van Elimelech en Naomi, met alles wat zij meemaakten, gebeurde niet zomaar. Het lijkt ‘zomaar’ een klein detail in de eeuwen voorafgaand aan de komst van Christus, maar daarin gaat God wel soeverein Zijn eigen weg. Dat maakt het boek Ruth zo bijzonder. Nogmaals niet om alles te vergeestelijken, wel om de weg van God daarin te ontwaren, om die weg te ontdekken. En zien we gelijk ook hier dat het heel vaak zo is met Gods weg: ongedacht, onverwacht, en zelfs dwars door keuzes van mensen heen. 

Gods weg is nu nog precies dezelfde, zoveel eeuwen na Christus. Als we dat zien, als we dat bestuderen, dan is het boek Ruth een juweeltje. Een juweel van Gods handelen. De Heere gaat zijn eigen weg. De grote lijn willen we ontdekken en in het oog houden in dit boek. En dan ook vooral met de toepassing op vandaag, waarin zo veel op ons afkomt. Zoveel gedachten, zoveel ontwikkelingen in het wereldgebeuren. Maar ook in het persoonlijk leven. Wat kunnen er een leidingen en gebeurtenissen zijn in het leven van jonge mensen, van oudere mensen, waarvan je moet zeggen: ‘Heere, wat gebeurt er toch allemaal?’ Ik begrijp het niet…'

Zo gaat de inhoud zich uitstrekken en hopelijk dienen tot verdieping van het leven van de Heere. Mogen er zielenraadsels worden benoemd en hopelijk opgelost bij hen die worstelen met Gods volmaakte weg in hun leven.

De geschiedenis in het boek Ruth vond plaats in de tijd waarin de richters richtten, weten we vanuit hoofdstuk 1 vers 1. Een slechte tijd, een moeilijke tijd. In een tijd waarin men deed wat goed was in eigen oog... Het zou de dag van vandaag kunnen zijn. Maar God gaat door. Onze dagen zijn niet veel beter dan de tijd van de richteren. Ook onze dagen worden gekenmerkt door onrust, goed doen in eigen ogen. ‘Opinionated’, zeg je in het Engels. Ieder doet wat goed is in zijn eigen oog. Maar er is geen te donker voor de Heere. Zoek dan de God van Ruth en Naomi tot uw deel te krijgen. Ook vandaag wil die God in de donkerheid van de tijd een Verkwikker der ziel zijn en beter dan tien zonen.

Neem, lees, overdenk en laat het ons tot voordeel zijn! Van harte aanbevolen. Dit is naast de boeken over Ruth een welkome en verrassende aanvulling.