Situatieschets projectplan. Linksboven doorlopende Hazersweg (met aansluitpunt Smalle Einde) en onder de Havenweg bij kruispunt Wittestraat.
Situatieschets projectplan. Linksboven doorlopende Hazersweg (met aansluitpunt Smalle Einde) en onder de Havenweg bij kruispunt Wittestraat. Foto:

Directeur De Langen & Van den Berg hoopt op oplevering in 2023

Duurzaam circulair bouw- en ontwikkelplan Mooi Welgelegen komt in de startblokken

OUDDORP - “Bouwbedrijf De Langen & Van den Berg uit Bergambacht is eigenaar van het project Mooi Welgelegen. Het bouwplan op deze locatie aan de Hazersweg/Havenweg komt onder onze verantwoordelijkheid tot stand en het eindproduct wordt ook door ons verkocht”. Tomas van den Berg, directeur De Langen & Van den Berg, wil met deze uitspraak alle geruchten en mogelijke onduidelijkheid rond en over het realiseren en ontwikkelen van het project Mooi Welgelegen direct wegnemen. “Ons bedrijf heeft destijds bij de aankoop van de boerderij - A - gezegd en wij zullen het duurzaam circulaire plan doorzetten tot en met de oplevering, naar ik hoop in 2023”, geeft de directeur vastberaden aan.

Door Jaap Ruizeveld 

Omdat De Langen & Van den Berg Vastgoed bv veel projecten omhanden heeft, is ervoor gekozen om Memo Projectontwikkeling in te schakelen als gedelegeerde partij om werkzaamheden te verrichten. Dat gebeurt in onze opdracht en onder onze regie, zegt Tomas van den Berg. Juridisch gezien is Memo geen partij. Het team dat is ingezet voor het project Mooi Welgelegen bestaat verder uit Architecten (voor nieuwbouwdeel) Venster architecten bv (Gouda) en voor het restauratiedeel Architecten HMV (Breda). Makelaar is Bezuijen Bemiddeling (Ouddorp). 

Vertraging

Het ontwikkel-/bouwplan liep, zoals onze krant onlangs publiceerde, in de afgelopen jaren door juridische en planologische procedures veel vertraging op. Maar door vasthoudendheid zijn er inmiddels grote stappen in het project gezet. In de laatste fase van dit jaar wordt de bouwaanvraag bij de gemeente ingediend. Een ander belangrijk aspect is dan het startmoment voor de verkoop van de woningen/appartementen. Nu gepland vanaf het tweede kwartaal 2022. Het gehele project omvat 21 woningen in de sectoren restauratie/verbouwen en nieuwbouw.

Situering

Aan de zijde van de Hazersweg wordt het ensemble boerderij ontwikkeld. De boerderijwoning wordt gerestaureerd en verbouwd om te voldoen aan de duurzame maatstaven van de huidige tijd (gasloos). De wagenschuur wordt gerestaureerd en verbouwd tot 2 levensloopbestendige woningen. Ook deze woningen worden duurzaam en zonder gas gerealiseerd. De grote schuur wordt gerestaureerd en verbouwd tot 6 woningen (voor gezinnen, maar eventueel ook in te zetten voor levensloopbestendig wonen). Een eigen lift behoort tot de mogelijkheden en zal het wooncomfort versterken. Ook hier geldt duurzaam en gasloos ontwikkelen. Het woonhuis zal (met de boomgaard erbij) als woonhuis worden verkocht. Op het binnenterrein komen 6 levensloopbestendige huizen en aan de zijde Havenweg verrijzen als nieuwbouw 6 woningen. Vier uitgevoerd als 2 kappers en daarnaast nog 2 vrijstaande huizen. 

Groenvoorzieningen 

Van den Berg geeft aan, dat in de afgelopen periode de vereiste overlegronden, beoordelingen en toetsing van het plan hebben plaatsgevonden. Hij gaat er, zoals gemeld, van uit dat nog voor het eind van dit jaar de bouwaanvraag bij de gemeente Goeree-Overflakkee kan worden ingediend. Dat moet aan het eind van de daaropvolgende procedure dan leiden tot het verlenen van de omgevingsvergunning van de gemeente. “Wij gaan uit van een mooi (bouw)plan, waarbij het vervallen monument (boerderij ensemble) wordt gerestaureerd en er veel ruimte komt voor groen, met onder andere de aanleg van een boomgaard met ecologische voordelen als klimaatadaptie en biodiversiteit”, benadrukt Tomas van den Berg. 

Geschiedenis

Al vanaf 2015 is geprobeerd de locatie tot ontwikkeling te brengen. Het eerste vastgestelde bestemmingsplan dateert uit 2018 en maakte het inhoudelijk mogelijk om op de locatie van de voormalige boerderij Welgelegen nieuwbouwwoningen te realiseren en de monumentale bedrijfswoning geschikt te maken voor woondoeleinden. Tegen dit bestemmingsplan is door omwonenden toen beroep aangetekend bij de Raad van State. Het beroepsschrift is op 7 november 2019 behandeld. Eind januari 2020 deed de Raad van State een tussenuitspraak en dat leidde tot de opdracht van het rechtscollege. Andere zienswijzen tegen het plan zijn allen ongegrond verklaard. De oorspronkelijke boerderij dateert uit 1774. Na een grote brand in 1920 werd het woonhuis herbouwd.