Afbeelding
Foto:

Bedrog

Joke van Winkel schreef een boek voor tienermeiden, dat je vast in één adem uitleest. Je wilt heel graag weten hoe het afloopt.

De hoofdpersoon is Elin, een meisje uit 3-havo. Ze heeft stiekem in haar moeders mailbox gekeken en daar las ze dingen die haar niet meer loslaten. Wat moet ze hier mee?

‘Dit is dus het domste wat ze ooit heeft gedaan. Met een klap doet Elin haar laptop dicht. Ze zou hem het liefst in de prullenbak gooien, maar daarmee zijn de mails nog niet verdwenen. Waarom moest ze dan ook zó nieuwsgierig zijn om in haar moeders mailbox te rommelen? Ze hoopte eerst dat ze het verkeerd begrepen had, maar de tweede mail was té duidelijk en de overige mails wilde ze niet eens meer lezen. ‘Elin,’ klinkt haar moeders stem van beneden. ‘Je komt te laat als je zo blijft treuzelen.’ Maakt ze zich dáár druk over? Alsof haar moeder er net niet voor heeft gezorgd dat heel haar leven overhoop ligt…’

Alle vragen die dit oproept, zorgen ervoor dat Elin zich eenzaam voelt. Ze heeft genoeg vriendinnen en ze is populair in haar klas, maar wat heeft ze er eraan? Dit nare, wat haar nu bezighoudt, mag niemand weten.
Ze wil praten over haar ontdekking, maar laat wel aan haar moeder weten dat ze haar geheim weet. Dat maakt alles nog ingewikkelder. Is zwijgen dan de oplossing? Elin wil erachter komen wie die mails naar haar moeder gestuurd heeft.
Ze heeft een fijne vriendengroep, waarmee ze veel dingen deelt en doet. Ze staan voor elkaar klaar. Samen richten ze ook een kinderclub op in de garage bij Elin, waarmee ze geld proberen te verdienen. Met dat geld willen ze zorgen dat Jasmijn toch mee op schoolkamp kan. Op school gaat het niet allemaal even soepel. Elins gedrag geeft reden tot telefoontjes naar haar ouders. Maar gelukkig neemt haar moeder het elke keer weer voor haar op… Of heeft dat een reden?

Bedrog is een vlot geschreven boek, met thema’s die voor jonge meiden heel herkenbaar zijn. Eigentijdse onderwerpen en ook het taalgebruik is vlot. Er gebeurt veel in korte tijd, maar je blijft telkens benieuwd naar de afloop van het verhaal.

Kortom, een aanrader voor meiden vanaf ongeveer 12 jaar.