Afbeelding
Foto:

Weer iets nieuws… zagen de bietentelers!

“Weer iets nieuws!" zullen de bietentelers woensdagmiddag hebben gedacht toen ze, gevolg gevend aan de uitnodiging van "De Strijkpenning" zich naar de Kraaijerdijk begaven, waar een bietenrooierdemonstratie gehouden stond te worden. De belangstellenden hadden op eigen wijze al menige biet aan de grond ontrukt, maar nog niet op de manier die nu voor hun verbaasde ogen werd getoond, "De Strijkpenning" presenteerde hen, heet van de naald, de nieuwste ontwikkeling. In één gang werden de bieten, in drie rijen tegelijk, van hun blad ontdaan, werden ze gerooid en enpassant óók nog op de naast rijdende wagen geladen, feilloos en naar het leek ook moeiteloos. "De Strijkpenning" had daar een fraai drietal voor "ingespannen". De energie werd geleverd door de Deutz Intract 2003/A, een revolutionaire trekker, die met zijn verschijning overigens in 't geheel niet aan de conventionele trekker herinnert. "De basismachine voor al het werk, veiligheid en comfort van kenners voor kunners", zo wordt de Intract gepresenteerd en woensdagmiddag werd daar een staaltje van weggegeven.
Zonder krimp trok de Intract, ondanks de 16 mm gevallen neerslag, op de zwaar afslibbare grond de BEDELIFT rooierlader voort. De belangstellende telers, die de machine kritisch volgden, konden zien dat er schoon gerooid wordt en als een geweldig pluspunt werd het ervaren dat de bieten tegelijk op de wagen werden geladen.
Voorop de trekker was een Gyro-ontbladermachine gemonteerd, die de bieten van het blad ontdoet. Deze machine is overigens op vrijwel alle tractoren te gebruiken.
De demonstratie heeft heel wat belangstellenden op de been gebracht, want voor een werkelijk nieuwe vinding zijn de landbouwers best nog warm te krijgen!