Afbeelding
Foto:

Column: Nuchter

Journalisten en advocaten worden vermoord, politici worden met de dood bedreigd en hebben zware beveiliging nodig. We nemen elkaar vooral op social media (wie die term ooit bedacht heeft…) maar wat graag de maat en vinden al snel iets van een ander, meestal niet gehinderd door enige kennis van die persoon of dat bedrijf. De nuchterheid is dan ver te zoeken. We beseffen daarbij vaak niet dat vrijheid van meningsuiting niet grenzeloos is, maar dat daar ook een bepaalde verantwoordelijkheid bij komt kijken.

Veel media doen gezellig mee aan de polarisatie van onze maatschappij. Daarbij moeten de laatste tijd vooral christenen en het Bijbelse gedachtengoed eraan geloven. Denk aan de extreme aandacht voor plaatsen als Urk en Staphorst als het gaat om corona(cijfers). Of de publicatie in NRC over de ‘censuur’ (het stond er echt!) die christelijke scholen zouden toepassen bij het samenstellen van de inhoud van schoolboeken. En waag het niet om te zeggen dat God man en vrouw heeft geschapen en er geen andere geslachten bestaan, dan krijg je de goegemeente ook over je heen. Verder is eeuwig leven ‘onzin’, het idee van een Schepper ‘achterhaald door de wetenschap’ en de Bijbel is een ‘sprookjesboek’. Het moet maar eens klaar zijn met dat hele christendom, daar zijn we toch veel te intelligent voor. Dat idee. Dat is geen nuchtere maar een ronduit activistische houding.

Het zou christenen niet mogen verbazen dat de wereld in brand staat. Het is immers een teken van de tijd dat de schepping zucht onder het juk van de mens die zichzelf als een god waant. Laten we daarom wél nuchter en waakzaam blijven en troost putten uit de wetenschap dat onze God toch echt het laatste woord heeft.