Afbeelding

Voor u gelezen: Waar ik voor leef

Naast de komende herdenking heeft Tommy nog veel andere zaken die zijn aandacht nodig hebben. Het eindexamen komt in zicht en hij moet zich oriënteren op een vervolgstudie. Als excellente student liggen er veel mogelijkheden voor hem open. Van diverse hoog aanschreven universiteiten kan hij vanwege zijn uitstekende studieresultaten een beurs krijgen. Zijn moeder Reagan pusht hem een studie te kiezen die past binnen de familie - vader Luke is advocaat en zijn grootvader van zijn moeders kant werkt als medisch specialist.

Roeping tot rechtvaardigheid

Maar Tommy heeft andere plannen. Hij voelt een roeping om te strijden voor rechtvaardigheid en wil politieagent worden. Tijdens een werkvakantie met zijn schoonfamilie in Thailand zag hij hoe kinderen op straat werden verhandeld. Het grote onrecht dat deze kinderen werd aangedaan, maakte het verlangen in hem wakker om te strijden voor het recht. Een bijzondere ontmoeting met een brandweerman op Ground Zero speelt hierin een belangrijk rol.

Als Tommy zijn ouders vertelt over zijn plannen, stuit dit bij zijn moeder op grote weerstand. Moeder Reagan verbergt de diepere reden van de weerstand tegen de beroepskeuze van haar zoon. Ze heeft angst om haar zoon te verliezen tijdens de uitoefening van zijn beroep als politieman. Indianapolis hoort bij de top tien van de gevaarlijkste steden van het land. De angst om Tommy te verliezen tijdens de uitoefening van zijn beroep is dus niet ongefundeerd.

Terwijl Tommy worstelt met het verwezenlijken van zijn toekomstplannen en de verhouding met zijn ouders, krijgen hij en zijn vriendin Annalee grote klap te verwerken. Annalee blijkt ernstig ziek en moet een zwaar traject van chemokuren ondergaan.

Zijden draad

Het geloofsvertrouwen van Tommy wordt ernstig op de proef gesteld wanneer Annalee in de loop van het behandelingstraject steeds zwakker wordt. Na een door Tommy zorgvuldig gepland uitje naar de dierentuin, krijgt Annalee longontsteking en hangt haar leven aan een zijden draadje. In de donkerste dagen van hun leven leren Tommy en Annalee zich vast te klampen aan de woorden uit het Bijbelboek Jeremia: 'Mijn plan met jullie staat vast, spreekt de HEER'. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: Ik zal je een hoopvolle toekomst geven.'

'Waar ik voor leef' kan los worden gelezen, maar het boek maakt ook onderdeel uit van een serie over de familie Baxter. Zelf zou ik kiezen om eerdere delen eerst te lezen. Zo kun je de gebeurtenissen in dit boek beter in de context plaatsen.

Thema’s als geloof, liefde, vriendschap en familie nemen een belangrijke plaats in. De schrijfstijl vind ik af en toe wat over de top voor wat betreft de hoeveelheid romantische ingrediënten. Toch zijn er wijze levenslessen te halen uit deze roman.

Voor de liefhebbers van de kenmerkende schrijfstijl van Karen Kingsbury.