Ethiek: Onze scholen

De laatste tijd echter zijn er ontwikkelingen waarbij stapje voor stapje de vrijheid voor onze eigen scholen wordt ingeperkt. We lezen in de krant over zaken rond de Gomarusschool. Ik ga verder op die zaak niet in, maar het bepaalt er wel bij dat de Bijbelse visie over relaties onder druk staat. Ook wijs ik even op de gedachte dat de scholen geen identiteitsverklaring meer mogen vragen. De Tweede Kamer heeft dit met overgrote meerderheid in een motie vastgelegd. Deze motie betekent concreet dat het toelatingsbeleid van leerlingen niet meer mag plaatsvinden. We zullen kijken hoe dit allemaal verder uitpakt en of de motie ook wordt ongezet in concreet beleid. Het heeft in ieder geval gevolgen voor onze scholen.

We moeten ook bedenken dat we leven in een seculier land en in een seculiere samenleving. Ook in de politiek vormen de seculiere partijen de overgrote meerderheid. Het is dus niet verrassend als seculiere normen en waarden meer en meer worden opgedrongen. Dat is met onze huidige samenleving een gegeven. Het mag eigenlijk wel verwonderen dat we nog zoveel vrijheden hebben. We mogen in alle vrijheid samenkomen in een kerk en ook in alle vrijheid onze kinderen onderwijzen. Het is geschonken goed.

De onderwijsvrijheid zal echter stapje voor stapje worden ingeperkt. Het zal niet van de ene op de andere dag plaatsvinden, maar geleidelijk. Hoe het over een jaar of 20 zal zijn, kan niemand zeggen. We weten echter wel dat er beperkingen komen. Wat hebben we in deze omstandigheden nodig? In de eerste plaats moeten we niet in paniek raken. Het water staat hoog, maar de dijken zijn niet gebroken. We leven in een vrij land en we mogen met alle kracht die in ons is getuigen van de enige Naam onder de hemel gegeven. We mogen ook onze kinderen opvoeden naar de regel van de Schrift. Dus geen paniek.

Wel hebben we wijsheid nodig. We moeten opnieuw onze plaats vinden in de samenleving. Het helpt daarbij niet om grote en dikke termen te gebruiken. We moeten ook niet verzanden in een soort groepstaal waar de omgeving niet veel van snapt. We hebben wijsheid nodig om rustig en met bewogenheid ons eigen verhaal te vertellen. En dat valt nog niet mee. Probeert u maar om eens aan een medemens uit te leggen hoe we vanuit de Bijbel tegen bijvoorbeeld homoseksualiteit aankijken. Daar zijn in het verre verleden en ook in het wat recentere verleden heel verkeerde dingen gezegd en gedaan. Er is zelf een tijd geweest dat mensen hierom tot de dood werden veroordeeld. Net als trouwens mensen die als heks werden gebrandmerkt. Wijsheid is echt nodig bij deze dingen. Trouwens, ook beslistheid en helderheid rond het Bijbelse spreken. Want laat dat helder zijn: de Bijbelse lijn kunnen en mogen we niet verlaten.

Als laatste en voornaamste is veel gebed nodig voor de eigen scholen. Het aanhoudende gebed is het machtigste wapen dat God aan Zijn gemeente heeft gegeven. Laten we daarom bidden voor onze overheid, onze samenleving en onze gezindte. Geve de Heere dat het gebed wordt vermenigvuldigd. Opdat het u welga.