Het nieuwbouwproject plan aan de Heerendijk 17-21, het terrein van de oude gasfabriek (Foto: Wim van Vossen).
Het nieuwbouwproject plan aan de Heerendijk 17-21, het terrein van de oude gasfabriek (Foto: Wim van Vossen).

Groen licht voor bouw elf vrijstaande woningen Heerendijk in Oude-Tonge

Daar staan nu nog drie woningen en verpauperde bedrijfsopstallen op zwaar vervuild terrein dat gesaneerd dient te worden. Er is een ontwikkelingsplan voor de bouw van 11 vrijstaande woningen. Bij dit project zullen dan ook de agrarische opstallen op perceel Heerendijk 23a worden gesloopt en komt het agrarisch bouwvlak te vervallen.

Door Jaap Ruizeveld

Tijdens de periode van ter inzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan is er 1 zienswijze ingediend gericht op een mogelijke toename van geluidsbelasting door wegverkeerlawaai. Het gemeentebestuur heeft deze zienswijze weerlegd. Door het saneren van de bedrijfspercelen zal er nauwelijks vracht- of landbouwverkeer over de route Heerendijk richting Kaaiplein rijden. En voor wat de geluidsbelasting betreft zal er wellicht een verkeerstoename ontstaan van slechts 1 of 2 procent. Dit verkeer komt niet allemaal langs de woning van de indiener van het bezwaarschrift en er is dan ook geen sprake van een significante toename van het woonbestemmingsverkeer, aldus de onderbouwing.

Het beoogde woningbouwplan zal worden omgeven door opgaande beplanting en krijgt een groene uitstraling. Hierdoor ontstaat er een significante kwaliteitsverbetering. Wanneer deze ontwikkeling niet doorgaat is het echter aannemelijk dat er wel invulling zal worden gegeven aan de huidige bestemmingen. Dit is verkeerskundig niet wenselijk, vindt het college. De ontwikkeling past ook in de Regionale Structuurvisie Goeree-Overflakkee.