Groen licht voor parkeerterrein en woningbouw Oost Voorgors

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het heeft in tijd lang geduurd (al in 2011 is de parkeerdruk op het Oost Voorgors in Middelharnis onderzocht) maar met de vaststelling door de gemeenteraad donderdagavond van het bestemmingsplan Oost Voorgors 2 en 4 komt de ontwikkeling van een parkeerterrein en de bouw van twee vrijstaande woningen nu in een stroomversnelling. Dit kan met de bestemmingswijziging van Wonen naar Verkeer en Verblijfsgebied. Doelstelling is de parkeerdruk op het Oost Voorgors te verminderen.

Door Jaap Ruizeveld

Om de parkeersituatie destijds al te verbeteren, is het wisselend parkeren afgeschaft. Meer was op dat moment fysiek niet mogelijk. Wel is toen onderzocht of gronden voor parkeren konden worden aangekocht. Die mogelijkheid ontstond later bij de voormalige boerderij Oost Voorgors 2 en 4. Op zeker moment werd de boerderij en ook de gronden waarop eeuwigdurend erfpacht rust, te koop aangeboden. Door de gemeente zijn toen stappen ondernomen om een gedeelte van de gronden die bij de boerderij behoren, voor parkeren aan te kopen. Op het perceel staat een voormalig agrarisch bouwwerk (woning en aangebouwde schuur). De gemeente heeft de gronden nu in eigendom. 

Tegen de planontwikkeling zijn 2 zienswijzen ingediend. Die hebben betrekking op de wijze van funderen van de te bouwen woningen en op de inrichting van het parkeerterrein. Deze inbreng wordt voor het grootste deel in het plan meegenomen. Door de gemeente kan de wijze van funderen overigens niet bij opdrachtgever of aannemer worden afgedwongen. In de omgevingsvergunning of bijlage hiervan kan wel hierop worden gewezen.