Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Meer prioriteit voor veiligheid graag!

Intussen blijven minister-president Rutte en zijn gehavende ministersploeg (de ene valt, de ander vliegt weg) demissionair doorregeren. Sober weliswaar, in afwachting van een volgend kabinet. Enkele zaken kunnen volgens het huidige (demissionaire) kabinet echter niet wachten. Dat zijn er vier: klimaat, veiligheid, woningbouw en lastenverlichting. Met uitzondering van de eerste zijn de ermee gemoeide bedragen echter allemaal druppels op een gloeiende plaat. Waar blijft het urgentiebesef om te komen tot een nieuw kabinet?

Met name rondom veiligheid en woningbouw stellen de bedragen nauwelijks iets voor. Natuurlijk, een miljoen klinkt als veel – en ik zou best dat bedrag in euro’s willen hebben – maar stelt op de Rijksbegroting nauwelijks iets voor. Zeker omdat we met beide onderwerpen serieuze problemen hebben. Neem Defensie. De problemen in Afghanistan lieten zien dat Defensie de afgelopen decennia kapot is bezuinigd. De laatste jaren krijgen ze wel wat miljoentjes toegestopt, maar het blijft pleisters plakken. Er zijn nog steeds duizenden openstaande vacatures. En waar maakt de politiek zich druk om? Diversiteit. Terwijl de helikopters wegen technische mankementen niet meer van de grond komen en militairen pang pang moeten roepen bij gebrek aan munitie, besloten sommige beleidsmakers dat een hoger percentage vrouwen bij Defensie het speerpunt moet worden. Krankjorum natuurlijk.

Defensie verdient meer, en ook de politie en andere partners in het veiligheidsdomein kunnen wel wat extra euro’s gebruiken. Veiligheid vormt het essentiële fundament van de samenleving. Dus: schiet op met die formatie, en laat onze veiligheidsmensen (niet) schieten!