Column: Borst vooruit

Het was -enigszins gechargeerd- de mededeling die klonk tijdens de landelijke NNP-dag, eerder deze week. Eilanden-Nieuws is lid van de Nederlandse Nieuwsblad Pers, de branchevereniging voor nieuwsbladen. De afvaardiging van deze krant zat bij die woorden wat ongemakkelijk heen en weer te schuifelen, het hoofd een beetje naar beneden. Daar zijn we namelijk niet zo van, onszelf op de borst kloppen. Deels is dat de van nature bescheiden eilandelijke inborst, maar het komt toch vooral omdat zelfingenomenheid en eigenwaan er in een gemiddeld christelijk gezin bepaald niet met de paplepel wordt ingegoten. Openlijk trots zijn op wat je doet en maakt, dat doe je niet zo snel. Het is nog maar de vraag of dat gevoel terecht is, hoe dan ook schuurde het toch een beetje.

Wat daarbij ook niet meehielp, waren de nominaties voor de jaarlijkse prijzen voor de beste journalistieke productie en het beste commerciële initiatief. ‘We’ wonnen niet met de actie Steun de Zorg en een serie interviews over de impact van de coronacrisis op het leven van verschillende eilanders, maar door al die bewonderende blikken en felicitaties heb je toch een beetje de neiging om naast je schoenen te gaan lopen. Blijkbaar is een nominatie ook al een soort prijs.

Volgend jaar is er bij leven en welzijn opnieuw een NNP-dag. Er worden dan weer prijzen uitgereikt. En we gaan gewoon weer meedoen. Want we zijn dan wel bescheiden, maar stiekem ook best trots op onze krant en de verhalen die we mogen (en soms moeten) vertellen.