Weercolumn: Temperaturen blijven op peil

Enkele dagen terug begon de astronomische herfst. Het typische herfstweer met regen en wind is er nog even niet bij. Het weer behoudt eerder zijn nazomerse trekjes de komende dagen. Tot en met het weekend blijven de temperaturen prima op peil in het zuidwesten van het land. Afgelopen dagen werd het rond 20 graden en tijdens het weekend zal dat ook zo zijn. Op donderdag schampte een belegen storing het westen van het land. 

Dit vertaalde zich in wat meer wolkenvelden, iets meer wind en tijdelijk een iets lagere middagtemperatuur. Op vrijdag en zaterdag komt er weer wat meer zon en dus met ruim 20 graden op de thermometer gedurende de middagen. De wind is matig uit zuidwest tot zuid op de Eilanden. Op de zondag zou er wat regendreiging in kunnen zitten als een oceaanstoring andermaal een poging waagt om z’n invloed tot in het Noordzeegebied uit te breiden. De vraag is of het dan al lukt? Op maandag en vooral komende week woensdag drukken de depressies wel verder door. Maandag geeft dat enige tijd regen en op woensdag kan er zelfs enige tijd regen van betekenis vallen. Menig aardappelteler die al aan het oogsten is, of er zeer binnenkort mee aanvangt, zal er blij mee zijn gezien de droge en keiharde kleigrond vaak op de Eilanden.

De hele maand september tot nu toe zit het wel snor met die hoge druk. Dit zorgde er mede voor dat het uitermate droog is gebleven in het land. Op sommige stekken in de westelijke kustgebieden is nog maar 1-2 millimeter regen gevallen. Opvallend in sommige tuinen is de al behoorlijke bladval van vooral de berkenbomen. De kans is tamelijk groot dat juist de droogte het veelal vergeelde loof extra vroeg doet loslaten. De maand is ook nog een slordige twee graden te warm verlopen op Flakkee tot nu toe. Komende twee vrij warme dagen laten het gemiddelde nog wat verder oplopen.
Gedurende de komende week maken voornamelijk hogedrukgebieden nog de dienst uit, maar dan met de spil wat oostelijker gesitueerd dan tijdens de voorbije periode. Oceanische bemoeienissen met ons weer krijgen hierdoor een grotere kans zoals al genoemd.