Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Meer geld naar de zorg

Juist tijdens corona hebben we (hopelijk) allemaal gezien hoe belangrijk goede gezondheidszorg is en hoe artsen, verpleegsters en al het andere zorgpersoneel overuren werken om ons de beste zorg mogelijk te geven. En eigenlijk hebben ze niet eens tijd genoeg om de beste zorg te geven, gewoonweg omdat ze zoveel bijzaken eerst moeten doen voordat ze tijd en aandacht kunnen geven aan de patiënten en cliënten. Ook in de GGZ staan mensen 8 maanden of langer op de wachtlijst voordat ze een keer aan de beurt zijn om te praten met een psycholoog.

De werkdruk is hoog, er wordt enorm veel van ze verwacht, de uren zijn lang, maar de beloning en het salaris is helaas niet hoog genoeg voor al het werk dat ze doen. Daarom zou ik meer geld steken in de zorg. Niet alleen voor hogere salarissen, maar ook voor betere investeringen en minder werkdruk. Zodat er echt weer tijd en aandacht komt voor de patiënten en cliënten.

Nu zullen mensen misschien denken: “Ja, maar naar deze sector moet ook geld, want die leiden ook enorm!” En daar ben ik het helemaal mee eens, er zijn nog veel meer sectoren die door de coronacrisis onder druk staan, zoals de horeca en de evenementensector. Ook zij verdienen meer geld, wat mij betreft. Maar zoals ik al eerder zei: het is maar goed dat ik het niet voor het zeggen heb, want ik heb gewoonweg niet zoveel verstand van al deze zaken. In een ideale wereld zou ik iedere sector genoeg geld geven om goed te kunnen functioneren, maar dat is een utopie. Dus als ik dan een sector moest uitkiezen om iets te geven, dan zou dat de zorg zijn. Een beetje uit eigen belang, maar ook omdat goede (mentale) gezondheidszorg zo belangrijk is.