Fietsenmaker Piet Keizer aan het werk in 1992 (Foto: archief Eilanden-Nieuws).
Fietsenmaker Piet Keizer aan het werk in 1992 (Foto: archief Eilanden-Nieuws).

Toen een werkplaats met showroom, nu een woonhuis

Algemeen

MELISSANT - Oudere inwoners van Melissant weten het nog wel: hier, aan het begin van de Bouwdijk, kon je je fiets laten repareren. De fietsenmaker heette Piet Keizer. Bij hem kon je ook terecht om een fiets of een bromfiets te kopen. En er was een benzinepomp. Piet Keizer was een begrip in het dorp. Zijn werkplaats en showroom waren ook een locatie waar de (sterke) verhalen klonken.

Door Kees van Rixoort

Keizer was elke dag van acht uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds in de zaak aan de Bouwdijk te vinden. Maar hij was ook actief in het dorp, bijvoorbeeld als secretaris van de ijsclub DES – vanuit zijn werkplaats keek hij over de ijsbaan uit – en als lid van fanfare Tot Nut en Genoegen. Van visclub De Viscromte was hij eveneens secretaris. Keizer was een fanatiek visser en verkocht in zijn zaak, naast fietsen en bromfietsen, ook hengelsportartikelen.

Als 16-jarige begon Piet Keizer, vers van de ambachtsschool, in de garage van zijn zwager Jan van der Werf. Dat was in het rampjaar 1953. “Soms repareerde hij tien lekke G.M.C. banden per dag, want de zandauto’s moesten doorgaan en Piet werkte dat ’t een aard had en da..