Afbeelding

Van Groningen Sloopwerken, Middelharnis

Zeker drie Oranjewijken heeft Van Groningen Sloopwerken gesloopt: in Numansdorp, Strijen en Klaaswaal. Dichter bij huis zorgde het bedrijf uit Middelharnis ervoor dat onder meer de Zweedse woningen, het Hart van Dirksland en de tramremise tegen de vlakte gingen. Het postkantoor in Middelharnis, renovatiesloop, is ook een recente klus.

Het begon allemaal in 1973. Jan van Groningen, monteur in de wegenbouw, schreef in voor de sloop van het tramstation in Zierikzee. Hij kreeg de opdracht. Nadat hij die naar behoren had uitgevoerd, volgden algauw sloopklussen in Rotterdam – de tramremise aan de Rosestraat – en weer in Zierikzee – de gashouder. Van Groningen was in die tijd een eenmansbedrijf met één vrachtwagentje en één kraan.

In 1980 emigreerde Van Groningen. Hij verkocht zijn bedrijf en begon als boer in Canada. Hij runde ook nog enige jaren een kippenfarm. In 1993 keerde hij terug naar Middelharnis. Zijn broer zei tegen hem: je moet gaan doen waar je goed in bent, slopen dus. Zo pakte hij zijn werk van dertien jaar terug weer op. De eerste klus was de sloop van vijfhonderd bergingen in Hoogvliet. Veel oude klanten klopten weer aan.

In 1994 kwam de zoon van Jan, John, in het bedrijf. Gek van slopen is hij. "Kijk eens naar die kraan met die sloopgiek. Prachtig, die machines! Ik vond ze als kleine jongen al mooi." En er staat nogal wat, anno 2013: vier vrachtwagens, zeven kranen (van 1 tot 40 ton), betoncrushers, ijzerscharen, sorteerknijpers...

Het bedrijf is langzaam maar zeker gegroeid. "Voordat we de eerste sloopknijper kochten hebben we wel vier maanden zitten nadenken. Wat een investering! Nu hebben wel acht van die dingen. Toen we ons eerste personeelslid in dienst namen, een kraanmachinist, kochten we gelijk de tweede kraan erbij." Van Groningen sloopte aanvankelijk vooral op Goeree-Overflakkee en in Westvoorne. Nu zijn er ook regelmatig klussen in andere delen van het land. Voor het bedrijf zijn 20 tot 25 mensen actief, inclusief zzp'ers. "Een leuke ploeg, harde werkers."

Van Groningen Sloopwerken doet alles in eigen beheer, inclusief asbestsanering. De certificering daarvoor maakte de verzameling certificaten compleet. "Belangrijk", vindt John van Groningen, "want zo kun je je onderscheiden. Dat doen we ook door het nakomen van afspraken, onze prijs-kwaliteitverhouding en duurzaamheid. Wij maken ons sterk voor duurzaam slopen en recycling." Het puin – Van Groningen heeft de enige officiële puinstort op Goeree-Overflakkee, waar recycling ter plaatse is toegestaan – wordt bijvoorbeeld weer gebruikt als ondergrond van wegen. Hout is op zaterdagochtend voor iedereen te koop.

Afbeelding