Afbeelding
Foto: Yanover

Voor u gelezen: In verbinding met de natuur – verwonderen en onthaasten

Wie bekend is met de blogs van Tessa Yanover, weet dat ze een groot oog heeft voor detail en kenner is van alles wat groeit en bloeit. Ze schrijft over alles wat ze ziet, hoort en ruikt tijdens het werken in de moestuin, op haar wandelingen in de buurt of tijdens een avontuurlijke reis in de Zweedse wildernis. In een kenmerkende, eigen stijl beschrijft ze zon, zee, wind, vogels, bloemen, vlinders en alles wat ze ziet, hoort en ruikt in de natuur dichtbij en iets verder weg.

Een belangrijke plaats is weggelegd voor het (leren) leven met de seizoenen en zo meer rust in het dagelijkse leven te ervaren.

Hotelgast op tuinbonen

De luchtige en soms licht humoristische toon in combinatie met een vlotte pen, maken dat je door het boek heen vliegt. Intussen valt er dus veel te leren. Want voor wie de tijd neemt en om zich heen kijkt, valt er veel te zien. In park, balkon, berm of eigen tuin. En wie meekijkt door de ogen van Tessa, ziet het voor zich. “Op een zomerse dag spotte ik wel een heel kleine hotelgast op mijn tuinbonen. Ik ging op mijn hurken om de pluizige bolletjes te bestuderen. Eerst dacht ik nog dat ik mij vergist had, maar algauw zag ik op de bladeren meer slapende toeristen. Als een dronken tor – of eigenlijk toch als een bij – lagen ze te snoezen op een dekentje van stuifmeel. Je kon ze met één vinger gewoon aaien! Als reflex ging er één pootje van het insect omhoog, met een beetje menselijke emotie leken de dames naar mij te zwaaien.”(p.45)

Tuin als psycholoog

Verwondering staat centraal. En nog een andere belangrijke ontdekking van Tessa: “De tuin is trouwens mijn psycholoog, dit is handig en goedkoop. Dit bijzondere stukje grond leert mij dagelijks geduld te hebben, bewondering te houden, lief te hebben, te genieten, om te gaan met telerstellingen, maar ook om niet te vroeg te oordelen.” (p.23).

Een kijkje op de website van Tessa is de moeite waard (moedertjegroen.nl). In een tijd waarin de aarde gebukt gaat onder uitputting en roofbouw, kan een boek als dit inspireren om met ‘nieuwe’ ogen te kijken naar de Schepping en (nog meer) zorg te dragen voor alles wat groeit en bloeit. Achterin het boek een overzicht van gebruikte bronnen ter inspiratie.

Om de druk van het boek te compenseren en de leefomgeving groener te maken, ligt er voor kopers van het boek, zolang de voorraad strekt, een zakje berkenzaadjes, afkomstig van de zadenbank van Staatsbosbeheer, klaar.