Afbeelding

Ontwikkelaars vangen bot met woningplan in leegstaande garnalenpellerij

De Raad is het niet eens met ontwikkelaars Lars en Mathijs van Cuijk, dat de gemeente een vormfout heeft gemaakt met hun vergunningsaanvraag en daarom over een automatisch (van rechtswege) verleende vergunning beschikken. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft de gemeente op 2 januari 2019 terecht een vergunning geweigerd en hebben de gebroeders Van Cuijk daar te laat bezwaar tegen gemaakt. De uitspraak is een tegenvaller voor de broers, die niet snappen waarom de gemeente in deze tijd van grote woningnood weigert mee te werken aan een plan om de al jaren leegstaande garnalenpellerij tot woningen om te bouwen.

Van Cuijk ontkende eerder niet dat ze geld met het woonproject willen verdienen. Maar ze zeiden ook hun steentje te willen bijdragen aan het verlichten van het enorme huizentekort in Nederland. "Het pand, waar eerst een school en later een garnalenpellerij in zat, staat al jaren leeg en verloedert steeds meer. Wij dienden een serieus plan in bij de gemeente om er drie woonappartementen in te bouwen. Het pand ligt immers aan de Iman Caustraat, achter de woningen en winkels aan de Voorstraat. Er staan daar al veel woningen. Maar de gemeente verzon allerlei vergezochte smoezen waarom het niet zou kunnen. De woningen zouden met 129 vierkante meter te klein worden. Ze wilden liever één woning in het pand. Maar wie wil er midden in een dorp een woning van 500 m2? Verder zouden de woningen en nieuwe bewoners het fietsverkeer in de steeg hinderen. Hoezo fietsverkeer? De gemeente heeft er fietssluizen staan, omdat ze daar alleen voetgangers wil. De tuin van 43 m2 zou te klein zijn. Ook zou er geen bluswateraansluiting zijn. Die eis bestaat niet eens voor woningen", zei Lars van Cuijk eerder bij de Raad van State. 

Volgens de gemeentewoordvoerder had Goeree-Overflakkee echter wel op tijd een besluit over de bouwaanvraag genomen en deze afgewezen. Zij vindt het woningbouwplan van de broers niet geschikt, maar waarom werd niet duidelijk. De broers vroegen zich af wat de gemeente dan wil. "Dan staat het pand nog jaren leeg en te verloederen. En dat terwijl het een perfecte plek is voor woningbouw. Midden in Stellendam tussen allemaal andere woningen. Wat wilde deze gemeente daar dan? Een bouwval?", aldus Lars van Cuijk. Mogelijk gaan de Van Cuijks een nieuwe poging wagen. (Persbureau Cerberus)