Afbeelding
Foto:

Neem en lees: De volmaakte Opvoeder

Het leven van Gods kinderen gaat vaak gepaard met kastijding. Maar de volmaakte Opvoeder beproeft enkel uit liefde en weet wat wij kunnen dragen. Hij wil ons oefenen in gelovig verwachten, zodat wij heilig voor Hem gaan leven. Uit de Schrift hebben we een treffend voorbeeld van iemand die door de Heere opgevoed werd: David. Hij leerde zijn zondige ik kennen en door beproevingen te leven uit Gods verbondsbeloften. Gods onderwijzing werkte wat uit in zijn persoonlijke leven: David leerde ootmoedig te zijn en Hem groot te maken. Het is goed om ons hieraan te spiegelen! De volmaakte Opvoeder bevat in ieder hoofdstuk een Bijbelstudie en verwerkingsvragen. Dit lijvige boek (244 pagina’s) is naast persoonlijk gebruik ook een leidraad voor Bijbelstudiekringen.
Ds. G.J. Capellen is emeritus predikant in de Christelijk Gereformeerde Kerken te Damwoude.

Hoe kunnen we dit boek indelen en gebruiken?

Hoofdstuk 1 gaat over de Heere Zelf, de volmaakte Opvoeder: de grootheid, de heerlijkheid en de heiligheid van de Heere. Hoofdstuk 2 over de zondige mens en de vergelijking met de majesteit en de grootheid van God, gelet op de kleinheid van de mens. Toch wil de Heere met zulke mensen van doen hebben (zie Psalm 8). In hoofdstuk 3 zien we hoe de Heere met Zijn volk Israël omgaat. Hij houdt rekening met de zwakheid, onwetendheid en traagheid van dit volk. Hoe heeft dat volk Israël het ervan afgebracht? Zonder Gods leerschool in de woestijn zou het zich nooit verootmoedigd hebben, want het was een trots en hardnekkig volk. In het vierde hoofdstuk komt de wet en Gods opvoeding aan de orde. Wat is de betekenis van de Tien Geboden? Ook voor ons geestelijk leven! De wet dwingt ons naar Christus toe. De wet is een pedagoog (opvoeder) naar de Heere Jezus. Wat is de inhoud van hoofdstuk 5? De genade en Gods opvoeding. Hoofdstuk 6 heeft als thema: ‘Het nut van Gods woord voor leer en leven.’ Paulus vermaant Timotheüs om met klem vast te houden aan de leer van de godzaligheid, die in Christus Jezus is. De Schrift heeft absoluut gezag en is nuttig tot lering, weerlegging, verbetering en onderwijzing (2 Tim. 3). De inhoud van hoofdstuk 7 is vooral voor ons persoonlijke geestelijke leven van grote waarde. De weg waarin Gods Vaderlijke hand Zijn kinderen leidt, is vaak een onbegrepen weg. Gods kinderen weten dat zij Zijn pad lang niet altijd kunnen volgen. Maar… er zit een liefdevolle Vaderhand achter. God wil dat Zijn kinderen heilig voor Hem gaan leven. Dat is de vrucht van Gods opvoeding! Wat kan Gods leiding en opvoeding voor u persoonlijk betekenen? Laten we dan letten op de wegen die de Heere met David gaat. Hij moet leren om te leven uit het geloof. Zijn geloof moet versterkt worden. Dat doet de Heere door hem geduldig te leren wachten op de vervulling ervan. Ook is er sprake van een aantal zwarte bladzijden in Davids levensboek. Toch leidt de Heere ook dan zijn leven. David leert zijn schuld te belijden voor de Heere. In Psalm 18 belijdt hij dat Gods weg volmaakt is. Aan Zijn opvoeding mankeert niet. Ootmoedig dankt David voor Gods onderwijs en leiding. Zijn laatste woorden zijn indrukwekkend. Hij roemt niet in eigen prestaties, maar in Gods verbond. David gelooft dat Christus zal komen op de tijd die door God bepaald is.

Samenvattend: het belang van Gods opvoeding en onderwijs is dat de Heere aan Zijn eer komt en dat we door Gods genade heilig voor Hem leren leven. 

De schrijver hoopt en bidt dat de vrucht van dit boek mag zijn dat we met David mogen zeggen: ‘Gods weg is volmaakt; de rede des HEEREN is doorlouterd.' (Ps. 18:32a)

Verschillende Bijbelstudies en gespreksvragen completeren het geheel, alsook een toepasselijke Psalm na elk hoofdstuk. Regelmatig wordt gewezen op de belijdenisgeschriften. Ook daar krijgen we onderwijs naar de Schrift, vooral ook uit de Dordtse Leerregels.

We citeren nog enkele regels uit het einde van Davids leven:

Een schoolmeester vroeg eens in de klas hoe David toch tot zo’n grote zonde kon komen? Een meisje zei: ‘Ik denk, meester, dat de koning zijn morgengebed had vergeten. Een raak antwoord! Het vallen in de zonde had voorkomen kunnen worden. ‘Daarom moeten zij onafgebroken waken en bidden, dat zij niet in verzoekingen geleid worden. Onafgebroken waken betekent de ogen open hebben; wakker zijn. Bidden met open ogen! Bidden om niet in verzoeking te worden geleid. En als je bewaard wordt voor zware zonden, dan heb je dat alleen te danken aan Gods grote macht, aan de leiding van Zijn genade.

Een boek dat goede adviezen aandraagt van de volmaakte Opvoeder. Niet alleen voor opvoeders, maar ook voor persoonlijk gebruik. Van harte aanbevolen, niet om het in één adem uit te lezen, maar om gericht te zoeken naar items die op uw weg geplaatst worden.