Afwegingskader voor gemeenten voor wonen in recreatiewoningen

Het nieuwe kwaliteits- en afwegingskader helpt gemeenten bij het verzamelen én wegen van de informatie om de toekomst van een niet-vitaal vakantiepark te bepalen. In de afweging wordt gebruik gemaakt van het Klavertje Vier model. Vier domeinen: economie/recreatie, ruimtelijke ordening, sociaal-maatschappelijk en veiligheid, leveren informatie die relevant is voor de toekomst van het vakantiepark. Op basis van de uitkomst kunnen gemeenten hun vervolgstappen bepalen. Hierbij helpt het stroomschema in het kader. In het schema zijn de meest gekozen vervolgopties toegelicht. 

Afweging

Eén van de uitkomsten na het maken van de afweging, is dat bewoning toegestaan kan worden. Het kan dan gaan om enkele woningen, of om het gehele park (transformatie). Voor zo’n transformatie is echter veel expertise vereist, die gemeenten vaak niet zelf in huis hebben. Daarom kunnen zij het recent gestarte Expert- en Aanjaagteam Vakantieparken inschakelen. Dit team helpt bijvoorbeeld bij ingewikkelde eigendomssituaties, vraagstukken over leefbaarheid, kwetsbare bewoners, ruimtelijke ordening en financiële knelpunten. Ook kunnen gemeenten terecht met vragen over het creëren van lokaal draagvlak voor een transformatie. 

Actie-agenda

Het kader is een nieuw resultaat uit de Actie-agenda Vakantieparken. Een samenwerking tussen IPO, VNG en diverse andere partners, zoals het Leger des Heils en Landelijk Informatie en Expertisecentrum (LIEC). Het doel van de actie-agenda is om te kijken hoe niet-vitale vakantieparken kunnen bijdragen aan de regionale economie en de huidige woningmarkt. Ook worden uitwassen en ernstige problematiek op vakantieparken tegengegaan.