Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: Simultaan-séance van ‘De Zwarte Pion’ zeer geslaagd!

De simultaan-séance van 22 sept. j.l., georganiseerd door de schaakvereniging ,,De Zwarte Pion" uit Middelharnis, daartoe in staat gesteld door de 75-jarige Rabobank, is een groot succes geworden, maar liefst 60 schakers van Goeree-Overflakkee "en omstreken" hebben de strijd met Prof. Dr. Max Euwe en de heer Berry Withuis aangebonden.
Zelfs een stroomstoring van 20 minuten heeft de strijdlust niet kunnen verminderen. De heren Euwe en Withuis trokken, gewapend met zaklantaarns, door de met kaarsen en noodlampjes spookachtig verlichte zaal!

De ex-wereldkampioen speelde tegen 25 van de sterkste schakers van Flakkee, en was net binnen 4 uur aan de finish. Hij bereikte een score van 84 %, en dat is voor iemand van 75 jaar, tegen zo'n select gezelschap, een geweldige prestatie. Wél vond prof. Euwe de speelsterkte op Flakkee in 12 jaar tijd in de breedte enorm toegenomen. In de Zwarte Pion-kopstukken J. Boeter en G. d. Jager moest hij zijn meerderen erkennen, terwijl remise werd afgedwongen door G. Doedens en J. Walraven van DZP, dokter K. J. Huisman uit Melissant (door tijdgebrek jammer genoeg huisschaker!) en A. v. Spronzen uit 's - Gravenzande.

De heer Withuis had voor 35 spelers 3¾ uur nodig. Hij verloor van één van de oudere DZP-leden J. Noordijk. Remise behaalden D. J. Tieleman en Hans Visser van DZP, Piet de Vogel uit Melissant, J. Grinwis uit Ouddorp en J. Herrewijnen uit Hellevoetsluis.
De heer Withuis behaalde precies 90 % van de te behalen punten.
De Rabobank trakteerde de drie winnaars en zes van de remisehalers op een fraai magnetisch zakschaakspel. Op voorspraak van de heer Withuis kreeg de jongste deelnemer, de 13-jarige Dim my Both uit Melissant, ook zo'n kadootje voor zijn uitstekende tegenspel.

Op de foto wordt dhr. de Jager gefeliciteerd door dr. Euwe met zijn overwinning.

Uit de krant van 1976