Afbeelding

Opinie: Alcohol: genieten, maar vooral gevaarlijk

Met een net woord heet het ‘intoxicatie’, maar comazuipen klinkt vermoedelijk bekender en alleen van het woord krijg je al de kriebels. De praktijk is zo mogelijk nog erger. Met name onder uitgaande jongeren is dit een regelmatig voorkomend probleem. Ze gaan thuis ‘indrinken’, oftewel de koelkast van pa en ma plunderen. Daarna gaat het per fiets, auto met bob of taxi naar een uitgaansgelegenheid waar het drinken doorgaat. Totdat sommigen er letterlijk bewusteloos bij neervallen en in het ziekenhuis leeggepompt moeten worden.

Kinderarts Nico van der Lely trok deze week aan de bel bij RTL Nieuws. Hij vreest een nieuwe stijging van het aantal ‘comazuipers’. De twee lockdowns hadden een positief effect op het drinkgedrag van jongeren, zo blijkt uit de gegevens van twaalf alcoholpoli’s, die hij samen met promovenda Louise Pigeaud onderzocht. Horecagelegenheden en kantines van sportclubs waren immers dicht en met de avondklok in het achterhoofd bleven jongeren vaker thuis, waar ouderlijk toezicht ook invloed had op het drinkgedrag van jongeren. Waar in 2019 nog gemiddeld 24 jongeren per maand werden opgenomen op de alcoholpoli, daalde dat aantal tijdens de eerste lockdown met 70 procent. Het aantal comazuipers steeg in de zomer van 2020 weer naar het ‘normale’ niveau en daalde tijdens de tweede lockdown weer naar gemiddeld tien jongeren per maand. 

Laat de cijfers nog even inwerken. Gemiddeld worden in ‘normale’ omstandigheden 24 jongeren per maand opgenomen met een zware alcoholvergiftiging. Dat is bijna 1 per dag. Laat ook even inwerken dat alcohol slechter en verslavender is dan drugs als xtc, cannabis en heroïne. Verhoudingsgewijs sterven in Nederland jaarlijks meer mensen aan de gevolgen van een alcoholverslaving dan aan genoemde drugs. Want dat is alcohol gewoon, hoe geaccepteerd een biertje of wijntje drinken ook is in Nederland.

Voor alcoholische drankjes geldt daarom nog veel meer dan voor ander eten en drinken de stelregel 'met mate, het liefst kleine mate en het best helemaal niet'. Alcohol is immers een drug waarvan de gevaren niet onderschat mogen worden. Af en toe een keer een drankje is niet per se slecht of erg. Het probleem is dat juist bij jongeren die mate nog wel eens ontbreekt, waarna het stevig mis kan gaan. Dan lijkt veel drinken misschien stoer, maar als je bedenkt dat je door veel alcohol onder meer blijvende hersenschade kan oplopen en een grotere kans loopt op verschillende soorten kanker en diabetes, wordt het hopelijk snel minder stoer. 

Tot slot een nadenkertje van een KNO-specialist tegen RTL: "Als alcohol nu uitgevonden zouden worden, zou het uitgesloten zijn dat het op de markt kwam. Het heeft zoveel gezondheidsnadelen en sociale nadelen dat het door geen enkele keuring zou komen."

Niet drinken is dus heel verstandig en omdat het zo ingeburgerd is, maar ook stoer omdat je iets niet doet wat veel andere mensen wel doen. Toch af en toe een glaasje, dat moet natuurlijk gewoon kunnen. Zolang je het maar met mate doet, en om ervan te genieten. Iedere andere reden voor alcohol is een slecht idee.