Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: Een lied in de schaduw

Leiden, 1939. De negenendertigjarige Lena is boerin en geniet van haar gezin en het leven op een boerderij in het buitengebied van Leiden. Haar achttienjarige dochter Ans daarentegen heeft meer dan genoeg van het leven op de boerderij en van de kerk van haar ouders. De ruzies in het gezin lopen hoog op en Ans zoekt een baan in de stad. Ze wordt gezelschapsdame bij de van oorsprong Belgische Eloise, echtgenote van een professor aan de universiteit van Leiden. Eloise heeft een trauma overgehouden aan de ingrijpende gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog. Ze verloor beide ouders en voelt zich schuldig over nalatigheid en lafheid. Eloise is daarom vastbesloten nooit meer weg te kijken wanneer onrecht haar pad kruist.

Opstaan tegen onrecht

In Leiden gaat Ans op zoek naar nieuwe vrienden. Ze leert Erik, een politieman die op Java opgroeide, kennen. Langzaam bloeit er liefde tussen hen op. Ook raakt Ans via haar werkgever bevriend met de joodse Mirjam. De jonge vrouw is een getalenteerd violiste, die opgroeide in Berlijn. Samen met haar vader, een natuurkundige die een aanstelling kreeg aan de universiteit van Leiden, vlucht ze naar Nederland. In het opvangkamp Westerbork leert ze haar echtgenoot Avi kennen. Met hulp van Eloise en Ans bouwt het gezin een nieuw bestaan op en als baby Elisheva geboren wordt, lijkt het geluk compleet.
Kort daarna breekt echter de Tweede Wereldoorlog uit en komen alle verhoudingen op scherp te staan.
Ans houdt zielsveel van Erik, maar staat voor een levensgroot dilemma als Erik zich aansluit bij de NSB en als politieagent betrokken raakt bij de opsporing en deportatie van joden. Ans slaat een andere weg in. In Leiden ondervindt Ans dat ze niet los is van het geloof van haar ouders. Ook is ze ervan overtuigd dat ze moet opstaan tegen onrecht en ze sluit zich aan bij het verzet. “Je weet wat de HEER van je wil: niets dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.” (Micha 6:8)
Vanuit deze overtuiging bieden ook Lena en haar man Pieter op de boerderij onderdak aan vluchtelingen en onderduikers.

Voorgoed verbonden

Mirjam ondervindt aan den lijve dat ook haar dochtertje niet veilig is voor de nazi’s en Lena maakt een diep traumatische gebeurtenis mee tijdens een vergeldingsactie van de bezetter. De baby van Mirjam zorgt uiteindelijk dat de levens van de drie vrouwen voorgoed verbonden zullen zijn.
Door alles heen zijn de levens van de drie vrouwen vervlochten in geloof, hoop en liefde. “Niemand heeft grotere liefde, dan dat hij zijn leven inzet voor zijn vrienden.”(Johannes 15:13).

Vanuit de wisselende perspectieven van deze moedige vrouwen reis je mee langs Nederland in de oorlogsjaren: vanuit Westerbork en kamp Vught naar het leven op een boerderij, een appartement in de stad, een instelling voor verstandelijk beperkten en meerdere verzetsactiviteiten.
Lynn Austin deed grondig onderzoek voor deze historische roman, bezocht de stad Leiden meerdere keren en sprak met Nederlanders over hun oorlogservaringen.

Een aanrader voor alle liefhebbers van de boeken van Lynn Austin!