Afbeelding
Foto:

Bachconcert door Paul en Auke Kieviet

Het eerstvolgende concert in de serie Bachconcerten zal plaatsvinden op vrijdagavond 17 september aanstaande in de Hervormde Kerk te Middelharnis. Het Leeflang-orgel wordt bespeeld door Paul Kieviet (1 en 3), en Auke Kieviet bespeelt de Erard-vleugel (2). De aanvang is om 20.00 uur.

Het concert bestaat uit drie ‘indrukwekkende’ composities van Johann Sebastian Bach (1685-1750): 

1. Partite diverse sopra il Corale “Sei gegrüsset, Jesu gütig” (BWV 768) – De meest uitgebreide en diepzinnige reeks van Bachs koraalvariaties. Gecomponeerd in zijn jonge jaren, onder invloed van Noord-Duitse meesters als Buxtehude en Böhm. 

2. Partita 6 in e kleine terts (BWV 830) – In de jaren 1730 werd Bachs werk bijna helemaal gedomineerd door het grote project van de Clavier-Übung. Bach publiceerde deze uitvoerige “klavieroefening” tussen 1731 en 1741 in vier delen. Onder organisten is het derde deel het meest bekend (de “grote orgelmis”). 

3. Passacaglia in c kleine terts (BWV 582) – Een van de belangrijkste en bekendste werken van de meester, geschreven rond 1712 in Weimar. Het stuk getuigt van Bachs bewondering voor het werk van Dietrich Buxtehude; het éénstemmige begin (thema op het pedaal) lijkt zo overgenomen uit de Passacaglia in d van zijn leermeester uit Lübeck. Bach verlengt echter het thema, voegt twintig uitgebreide variaties toe, plus een dubbelfuga over het passacagliathema. 

Paul Kieviet (1964) studeerde aan het Rotterdams Conservatorium de hoofdvakken orgel (docerend musicus en uitvoerend musicus), kerkmuziek en theorie der muziek. In 1985 won hij het Nationaal Orgelconcours in Leiden. Hij is organist te Middelharnis en Sommelsdijk en bouwde een uitgebreide en bloeiende les- en concertpraktijk op. Aan Muziekgebouw Goeree-Overflakkee geeft hij muziektheorie. Improvisatie studeerde hij bij Arie J. Keijzer en Klaas Bolt. 

Auke Kieviet (2000) had vanaf zijn vijfde jaar vele jaren orgelles van zijn vader, Paul Kieviet. Op verscheidene orgelconcoursen werd hij prijswinnaar, waaronder tweemaal op het Ambitus Orgelconcours (2017 en 2019). Auke is een van de organisten van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Middelharnis. Hij studeert momenteel theologie in Apeldoorn en filosofie in Amsterdam.

De toegang is uw gift aan de uitgang.