Afbeelding
Foto:

Neem en lees: ‘Ontdekkingsreis’

Als ze aan de slag gaan, bieden icoontjes een hulpmiddel om dit gestructureerd ter hand te nemen. Het eerste icoontje geeft een biddende jongere aan: waar kunnen we deze week voor bidden? Een afbeelding met de lamp op de tafel: Het licht valt op een Bijbelvers. Een opdracht voor jou. Bijvoorbeeld om een Bijbelvers op te schrijven. Een volgend plaatje gaat over het praten met elkaar: praat met anderen (op zondag) over de preek na. Een jongere met de de Bijbel voor zich: lees het Bijbelgedeelte dat erbij staat. Een vergrootglas met een vraagteken: een vraag voor jou om te beantwoorden. Schrijf het antwoord op. Een pen met een opdracht: een schrijfopdracht. Schrijf het genoemde Bijbelvers in je boek.

Het voorwoord bij dit lees- en doe-boek vermeldt o.a. het volgende:

Dag jongens en meisjes,

Dit is een speciaal boek voor jullie. Het is een Bijbelleesplan. Lees elke dag in de Bijbel. Maak daar een vaste gewoonte van. In de Bijbel vertelt de Heere dat Hij het lezen van Zijn Woord wil zegenen. Dit boek helpt jullie om in een jaar tijd de Bijbel door te lezen. Over elk gelezen Bijbelgedeelte staan er vragen. Daardoor kunnen jullie wat dieper nadenken over wat je gelezen hebt. 

Het origineel van dit boek is geschreven door David Murray onder de Engelse titel 'Exploring the Bible. A Bible Reading Plan for Kids.' Het is voor jullie in het Nederlands vertaald en aangepast aan onze manier van spreken.

Let op! Er staat ook een bladzijde speciaal voor de zondag. Probeer die maar in te vullen, wellicht dat je dan beter naar jullie dominee of naar de ouderling kunt luisteren,

Jeroen Kriekaard

Om jullie een indruk te geven hoe het boek is opgezet, is er een voorbeeld van week 1: Een prachtige aarde 

Om te beginnen

Als je het boek Genesis leest, zie je dat er heel veel ontstaat. Denk maar eens met me mee: het ontstaan van de aarde, het ontstaan van dieren, van de rustdag, van huwelijken, van het werken, en helaas: het ontstaan van de zonde. Maar, daarnaast ook van Gods genade en Zijn beloften. Eigenlijk zou je kunnen zeggen: het boek Genesis is het begin van alles. In deze week gaan we steeds wat Bijbelteksten met elkaar lezen die hiermee te maken hebben.

Denk nog even aan symbolen, de icoontjes.
- Waar kunnen we deze week voor bidden?
- Schrijf het volgende vers op en leer het uit je hoofd: Genesis 1:1

Om samen met anderen over na te denken.

Zondag

 Deze week gaat het over het ontstaan van de aarde. We zullen zien hoe goed de Heere alles geschapen heeft. Wat is Zijn schepping mooi! Paulus schrijft in 2 Korinthe 5:17 over een ‘nieuwe schepping’. Wat zou hij daarmee bedoelen? Probeer het eens hieronder op te schrijven. En, als je het niet weet, vraag het dan aan je vader of moeder

Waar ging de preek vandaag over?

Neem dit boekje mee naar de kerk en vul de onderstaande blokjes in. Misschien kun je hier nog eens over nadenken in de komende week.

De titel van de preek was: …………….
De tekst waar de dominee over preekte, of de ouderling over las was: …………………………….
De dominee verdeelde zijn preek in deze punten………………………….
Ik probeer de volgende dingen deze week te onthouden…………………………

Achter week 1 staat voor ieder dag een korte opdracht, te beginnen bij maandag:

Bijbelgedeelte: Genesis 1:1-5. Op het gekleurde balkje kunnen jullie de vraag beantwoorden: Wat zijn de eerste woorden van de Heere die je in de Bijbel leest?

Bij elke dag na de zondag wordt er teruggegrepen op de stukjes die zondag aan de beurt waren. Een voorbeeld bij zaterdag: God heeft het huwelijk bedacht. Het Bijbelgedeelte dat hierbij hoort is Genesis 2:18-25. Tegelijk een schrijfopdracht: schrijf het volgende vers op: Genesis 24.

Wie werkelijk elke dag en een heel jaar lang op deze manier met de Bijbel bezig is, heeft een ontdekkingsreis achter de rug.

Hier hebben onze jonge mensen, samen met hun ouders, een Bijbelleesgids om zo met elkaar Gods Woord te lezen, te onderzoeken en ook opdrachten te maken aan de hand van de Bijbelgedeelten. Een van onze kleinkinderen heeft dit boek gelezen en gebruikt en het is positief ontvangen. Vanaf 10 jaar is het goed om dit te gebruiken. Neem, lees, overdenk en zoals een bekend lied het zegt: Lees je Bijbel, bid elke dag! Daar wil de Heere Zijn zegen aan verbinden.