Miloslawa Ceglarska en Isolde Schwendinger: "De elektronicawereld is echt niet alleen voor mannen. Er is plek voor iedereen." (Foto: Klazina de Bakker)
Miloslawa Ceglarska en Isolde Schwendinger: "De elektronicawereld is echt niet alleen voor mannen. Er is plek voor iedereen." (Foto: Klazina de Bakker)

Isolde Schwendinger en Miloslawa Ceglarska zijn werkzaam als Test Operator: “Misschien denken vrouwen dat het te saai is, maar het is juist megaleuk werk”

VDL TBP Electronics verzorgt de assemblage van zogenaamde printed circuit board assemblies. Deze printplaten worden gebruikt voor geavanceerde apparatuur in de industriële en medische sector, maar bijvoorbeeld ook in de bouw, lucht- en ruimtevaart en bij defensie. Aan het einde van het productieproces komen de printplaten op de testafdeling terecht. Daar worden ze stuk voor stuk aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen en worden eventuele fouten eruit gehaald en opgelost. "We gebruiken diverse machines om de printplaten te testen", legt Miloslawa uit. "Daarbij kijken we of alles op z’n plek zit en of alles goed werkt, zoals de polarisatie en het elektronisch contact. We houden ons hier bezig met de hardware."
Het testen van de printplaten vraagt een goede concentratie. "We zijn erg gefocust tijdens het werk", zegt Isolde. "Dat is ook wel nodig om afwijkingen op te sporen en problemen op te lossen." Het zijn dan ook geen eenvoudige printplaten die de dames onder ogen krijgen. Miloslawa vertelt dat ze wereldwijd worden gebruikt door grote bedrijven en organisaties. "Het zijn geen simpele chips die in een telefoon of wasmachine worden gestopt." Isolde glimlacht: "Geen Chinese troep."

Wennen

Isolde werkt inmiddels al 23 jaar binnen het bedrijf. De geboren Oostenrijkse was jarenlang met veel plezier actief in de horeca en werkte onder meer in het voormalige hotel-restaurant 'De Parel van de Delta'. Toch rees de vraag of ze dit tot haar pensioenleeftijd zou willen blijven doen en ze ging op zoek naar ander werk. "Zo kwam ik hier terecht. Ik begon met het voorbewerken en inpakken van de printplaten, maar ik wilde graag op de testafdeling gaan werken. Die mogelijkheid kreeg ik gelukkig. Ik was de eerste vrouwelijke Test Operator in het bedrijf. Dat was wel even wennen voor de mannen op de afdeling. Je zag ze denken: 'Wat moet die vrouw hier nou?' Maar die vrouw had toevallig haar op haar tanden en dacht: dit kan ik en dit wil ik! Toch was het alles bij elkaar best pittig. Ik had totaal geen computerervaring en heb alles moeten leren. Maar ik ben nog altijd blij dat ik dat heb gedaan."
Miloslawa, afkomstig uit Polen, had al eerder met techniek gewerkt. Na haar verhuizing naar Nederland volgde ze verschillende cursussen om de Nederlandse taal te leren, maar ook een opleiding in de elektronica. "Je moet jezelf altijd blijven stimuleren", vindt ze. "En tegen jezelf zeggen: 'ik kan dit nog niet, maar ik kan het wel leren'." Nadat ze een tijdje via een uitzendbureau had gewerkt kwam ze elf jaar geleden bij VDL TBP Electronics te werken als bestücker, waarbij ze losse componenten op de printplaten assembleerde. "Toen werd ik gevraagd om een keer te helpen op de testafdeling en er was meteen een klik. Ik ben dan ook erg blij dat ik hier sinds zeven jaar mag werken als ICT*- medewerker (*In Circuit Test)."

Geen routinewerk

Zowel Isolde als Miloslawa houden van de uitdagingen die het testwerk met zich meebrengt. "Het is megaleuk werk", zegt Isolde. "Ik kan niet begrijpen waarom niet meer vrouwen dit willen doen. Misschien denken ze dat het saai is, maar dat is helemaal niet zo. Het geeft grote voldoening om fouten op te kunnen lossen. Zo van: dit hebben we toch maar even geritseld!" "Het is zeker geen routinewerk", geeft ook Miloslawa aan. "We komen verschillende afwijkingen tegen. Daarnaast voelen we ook de verantwoordelijkheid van ons werk. De testafdeling is de laatste plek waar een printplaat komt voordat hij de deur uitgaat en aan de opdrachtgever wordt geleverd. Dan wil je niet dat er ergens nog een foutje of afwijking zit. Je moet heel precies kunnen werken. We doen dan ook heel veel in overleg met elkaar. Die samenwerking is enorm belangrijk." Het werk op de testafdeling kent voldoende variatie volgens Isolde. "Je werkt achter de computer, maar ook met je handen. Die combinatie maakt het zo leuk. Elke dag is ook weer anders, want je moet steeds nieuwe oplossingen bedenken." Miloslawa knikt. "Mensen kunnen fouten maken, maar machines kunnen dat ook. Het is aan ons om die fouten eruit te halen en te verhelpen."

Goede sfeer

Hoe het is om op de testafdeling vooral tussen de mannen te werken? Isolde lacht. "Dat is juist leuk. Alleen met vrouwen werken, daar is geen aardigheid aan." Haar collega is het met haar eens. "Als je alleen met vrouwen werkt, wordt er veel gekletst en ook soms geroddeld. Met mannen heb je dat eigenlijk niet." Op de testafdeling wordt hoe dan ook niet al te veel gepraat, aldus Isolde. "We moeten ons kunnen concentreren en geen afleiding hebben. Als we een fout maken, moet alles opnieuw. Je moet dus zelf ook rustig zijn om je focus te bewaren. Een voordeel bij dit werk is dat vrouwen oog hebben voor detail."
Isolde en Miloslawa voelen zich helemaal op hun plek op de testafdeling. De samenwerking met hun mannelijke collega’s is fijn. "Ik heb door de jaren heen heel veel geleerd. Niet alleen door cursussen en door ervaring, maar ook door mijn collega’s", zegt Isolde. "We hebben het echt leuk met elkaar en de sfeer verdient dan ook zeker een 10+." "Je eigen houding is daarbij erg belangrijk", denkt Miloslawa. "Je moet je open kunnen stellen voor wat je collega’s zeggen. En daarnaast ook op jezelf durven vertrouwen." Isolde en Miloslawa hopen dat ze zich nog lang mogen inzetten voor het bedrijf, want dat doen ze graag. "Ik heb altijd zin om naar mijn werk te gaan", zegt Isolde enthousiast. "Ik werk hier al 23 jaar met plezier en dat zal ik zeker blijven doen."

Feeling voor elektronica

Voor andere vrouwen die een beroep in de technische sector overwegen, hebben ze maar één advies: doen! "Misschien denken veel vrouwen dat het te saai is en kiezen ze daarom toch iets anders", zegt Miloslawa. "Of ze weten niet zo goed wat het werk inhoudt." Volgens Isolde en Miloslawa is Test Operator echter een beroep dat prima bij vrouwen past. "Je moet hard kunnen werken en natuurlijk wel een beetje interesse hebben in elektronica", zegt Isolde. "Maar als je er feeling voor hebt, kom je er wel." "En niet zeuren, niet alleen maar babbelen", vult Miloslawa lachend aan. "De elektronicawereld is echt niet alleen voor mannen. Er is plek voor iedereen." Isolde knikt. "Het is megaleuk werk. Waarom zouden vrouwen dat niet doen?"