Ethiek: Formatie

Maar goed, het loopt in Den Haag nog niet echt van een leien dakje. Door sommigen wordt dat herleid naar de verkiezingsuitslag. Er zijn op dit moment 19 fracties in de Tweede Kamer. De burgers in ons land hebben een tamelijk verdeeld parlement opgeleverd en dat wreekt zich kennelijk. Er zijn eigenlijk maar een stuk of zes partijen die echt in de running zijn om een kabinet te vormen. Dit argument is wel een beetje steekhoudend, maar het is niet het hele verhaal.

We kunnen ook eens kijken naar de mensen die een kabinet moeten gaan vormen. De leider zal ongetwijfeld premier Rutte zijn. De bekwaamheden van hem zijn ongetwijfeld zeer groot. Bovendien is hij de leider van de grootste partij en heeft al vele jaren deze functie uitgeoefend. Toch kleeft er aan Rutte een groot probleem. Is hij wel helemaal zuiver? Het is niet echt een voordeel als je bekendstaat om het gebrek aan actieve herinneringen rond belangrijke zaken. Kortom, soms is de oneerlijkheid wel heel erg aanwezig.
Daarnaast is er mevrouw Kaag van D66. Tot op heden blinkt haar gedrag niet uit door diep inzicht en groot vermogen tot samenbinden. Het eerste wat ze ongeveer deed, was een voortzetting van de huidige coalitie onmogelijk maken. Ze wil niet met de CU regeren. Los van onderhandelingen en andere zaken wil ze dat kennelijk gewoonweg niet. Het lijkt mij moeilijk om met zulke mensen samen te werken. Verder zijn er natuurlijk ook de nodige problemen binnen het CDA. Dit alles leidt ertoe dat er maar moeilijk een nieuwe regering gevormd kan worden. Verder zijn er nog linkse partijen die ook graag willen regeren, maar dan wel samen. Kortom, het geheel maakt een tamelijk belabberde indruk. Hoewel, nogmaals, het land ook op dit moment door een demissionaire regering echt niet slecht geregeerd wordt.

Maar misschien kunnen we ook een ander perspectief rond deze gang van zaken overwegen. Kijk, er worden plannen gemaakt om abortus verder te verruimen, het einde van het leven in eigen hand te nemen, verdere verruiming van genderzaken en zo meer. Het zal niemand ontgaan dat er vanuit de Bijbel het nodig over deze dingen te zeggen valt. Een partij als de CU heeft niet voor niets moeite met de zaken die worden voorgesteld. Hoe komt het nu dat er maar geen regering komt? Zou het ook niet een beetje te maken kunnen hebben met het Godsbestuur in deze wereld? We lezen immers in Psalm 2 dat de Heere vanuit de hemel neerziet. We weten ook vanuit de Bijbel dat mensen de banden willen breken, maar dat de Heere vanuit de hemel daarover lacht. Ergens heeft mogelijk die vermoeiende formatie te maken met Gods verborgen regering in deze wereld.
Ook het knabbelen aan de vrijheid van onderwijs is een verdrietige zaak. Er zijn helaas partijen die dit erg voorstaan. Misschien komt er wel een regering omdat er toch een verborgen bestuur van de Heere is in deze wereld. Nee, ik zeg niet dat er geen regering komt. Die zal er echt wel komen. Maar dat het op dit moment zo langzaam en moeilijk gaat, heeft voor mijn besef ook te maken met Gods weerhoudende genade. En dan ben ik eigenlijk best verheugd over de huidige gang van zaken. Los van God en zonder God heeft ons land geen echte toekomst. Misschien wil de Heere dat wel duidelijk zeggen door dit proces. Het zou tot bezinning moeten dringen.