Voorlopig geen statusaanvraag NLDelta voor nationaal park

Recent is door het ministerie een besluit genomen over de statusaanvraag Nationaal Park van Gogh. Gebleken is, dat de standaard, waar ook NLDelta zich op baseert, niet geschikt is om er de status van Nationaal Park op aan te vragen. Deze standaard bevindt zich in een ontwikkel- en leerfase en zal door het Rijk worden geĆ«valueerd. De evaluatie zal worden ingezet bij het vormgeven van het nieuwe beleids- en juridische kader voor nationale parken. 

Door Jaap Ruizeveld

Niet voor 2023

De verwachting is dat nieuwe regelgeving er niet voor 2023 zal zijn. De provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant willen hierover in gesprek met de minister om meer duidelijkheid te krijgen. Nu de wet- en regelgeving nog in ontwikkeling is, betekent dit ook dat er geen duidelijkheid is over de (toekomstige) kaders voor het Nationaal Park NLDelta waaronder ook de planologische doorwerking. Dit is van belang voor het vervolgtraject en het draagvlak voor een statusaanvraag.

Draagvlak nodig

NLDelta geeft aan dat de provincie Zuid-Holland alleen een statusaanvraag wil indienen bij voldoende draagvlak, waarbij de provincie beoordeelt of er voldoende draagvlak is. Het vervolgtraject van het proces is nog niet door NLDelta nader uitgewerkt, mede door de recente berichtgeving vanuit het ministerie. In ieder geval zal aandacht worden besteed aan een nieuwe samenwerkingsovereenkomst en zullen (vervolg)overleggen gevoerd worden met relevante stakeholdersgroepen, zoals de landbouwsector, de visserij en ondernemers. Gemeenten rondom het Haringvliet besloten destijds gezamenlijk een brief te sturen, waarin juist aandacht werd gevraagd voor een aantal zaken, waaronder het tijdig betrekken van stakeholders, de lange termijnvisie van de provincie Zuid-Holland en het standpunt van het Rijk ten aanzien van de toekomst van nationale parken.