INGEZONDEN: Onzichtbare molens?

Ik snap ook wel dat er op een andere manier stroom opgewekt moet worden wanneer brandstoffen als kolen, olie, gas en hout(pulp) uit de wereld geholpen moeten worden. En om nu in elk huis een fiets te hebben staan met een grote dynamo waarmee je zelf stroom kunt opwekken, is geen optie. Daar hebben we trouwens zonnepanelen voor om het te ondersteunen. Fabrieken zijn in dat geval ook blij met die panelen, want een grote hal met allemaal fietsend personeel is eigenlijk niet zo’n goed idee, ook al is het wel een mooi sportgebeuren met de nodige beweging. Dit is echter geen goede gedachte, omdat het personeel dan geen tijd meer heeft het werk af te krijgen. Neen, daar hebben we uiteindelijk dan toch maar die molens voor ‘gekregen’. En verder: waar zou de producent van die masten met hun materiaal heen moeten als ze niet vervuilend aan de horizon gezet kunnen worden op de Flakkeese kant van ons eiland? Opslaan is ook niet alles, omdat er dan aanpalende velden komen met masten. Hoog opgetast natuurlijk.

Ook voor de kust bij Ouddorp kunnen ze niet gezet worden, aangezien men daar aangegeven heeft - zich verschuilend achter de toeristen - dat de vakantiegangers dit niet leuk zouden vinden. Ik vind het ook niet leuk, maar wij hebben kennelijk te weinig toeristen om dit door te kunnen voeren. 

Ons schone eiland wordt zodoende langzamerhand steeds meer vervuild met windpalen.

Het valt mij op dat er toch regelmatig molenwieken stilstaan, terwijl ze zo erg nodig zijn voor het opwekken van de stroom. De nieuwsten zijn erg groot. Ik las dat ze de Eiffeltoren evenaren en dat we daardoor over onze taks heen zijn. Er wordt al veel meer stroom opgewekt dan door de provincie geëist werd, maar dat kùn je natuurlijk duur verkopen aan de rest van Nederland. Dat gebeurt natuurlijk niet, want al die molens kùnnen ook het hele eiland van stroom voorzien, werd eens verteld. Maar waarom staan ze dan stil? Zijn ze nòg niet klaar? In onderhoud (zo snel al)? Wieken niet in evenwicht? (Eén wiek naar beneden draaiend moet toch maar twee wieken omhoog zien te duwen, en dat zal niet meevallen.) Of zou het zo zijn dat er te weinig wind is voor die massa molens op ons eiland? Dat zou betekenen dat zeker de helft van de nu aanwezige molens overbodig is. Afbreken lijkt mij dan een voorbeeldige optie.

De mogelijkheid die ik een tijdje terug opperde, om ze met luchtankers aan de wolken te hangen, is niet echt haalbaar. Als het dan waait drijven ze, samen met de wolken, ergens anders heen en zijn dan voor ons niet rendabel meer te noemen. 

Het enige is dat ze onzichtbaar worden gemaakt. Gek? Lijkt mij niet. De nieuwste wieken zijn toch al van kunststof. Alles aanpassen naar doorschijnend materiaal is een kleine stap. Geen aangepaste kleur meer die weg zou moeten vallen tegen de blauwe lucht of een wolkenhemel. Slechts een ladder zichtbaar en een helikopterachtige motor op honderd meter hoogte zou veel beter ogen. Vogels zien zo’n wiek (zelfs al zou deze signaalrood zijn!) niet aankomen en moeten dit veelal met de dood bekopen. De vogel moet wel erg groot zijn wil deze de wiek beschadigen. Gelukkig voor de eigenaar zijn die beestjes niet van zulk formaat, want dan zouden die molens alwéer stilstaan, terwijl ze zo hard nodig zijn.

Blijven natuurlijk wel de waarschuwingslichtjes bovenop de dan doorschijnende gondels en onzichtbare wiektippen zichtbaar. Dus blijft het alle werkdagen en weekenden feest op het eiland.

Ik ben overigens van mening dat als die molens toch zo nodig zijn - zoals ze zeggen - ze zullen moeten blijven draaien. Valt er op een moment onverhoopt geen wind te verwaaien, dan moeten ze maar met wat eerder opgewekte stroom draaiende gehouden worden. 

Dat toont beter en dan heb je kans dat ook ik weer wat opgewekter word.

Rob van der Meer, Oude-Tonge