Kerngroep zet zich krachtig in voor toekomstbestendig leven ouderen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het is de planning om in oktober aan de raad een zogenaamde Roadmap aan te bieden waarin definitieve stappen worden aangekondigd en ambities worden toegelicht. Dit als vervolg op de presentatie over Toekomstbestendig leven voor ouderen waaraan een kerngroep van woon-, welzijn en zorgaanbieders uit de gemeente, Oost West Wonen, CuraMare, Zorggroep Haringvliet, stichting Zijn en Paulina nu de afgelopen maanden werkte en die donderdagavond in de dialoogbijeenkomst - als tussenstand van zaken - werd toegelicht. 'Lang zullen we gelukkig leven' mocht dan een beeldfragment zijn, er is nog heel veel werk aan de winkel, zo bleek uit het beoogde vervolgproces.

Door Jaap Ruizeveld

Ellen Hoogervorst (lid raad van bestuur Curamare) en programmamanager Ilze Timmers wezen op de taak die er ligt om een strategie op te stellen en doelstellingen te formuleren. In het voortraject zijn leerzame en interessante meetings gehouden in een aantal kernen op het eiland. Dat leverde mede bijdragen op voor het kompas, de richting die ingeslagen moet worden voor veranderende werkwijzen. Een opgave die gezamenlijk moet worden opgepakt. De vraag en ondersteuningsbehoefte wijzigen sterk. Zorg op maat is nodig in de vergrijzende samenleving. Daarbij noemend ook het vraagstuk dat er minder gekwalificeerde zorgverleners beschikbaar zijn. En het feit dat zelfredzaamheid heel belangrijk is en dat digitale zorg en data hier een rol bij kunnen vervullen.

In de presentatie werden de hoofddoelen van de uitvoeringsagenda gepresenteerd. Gezond en vitaal ouder worden; borgen van ervaren kwaliteit (wonen, welzijn en zorg); het behoud van professionele krachten en aandacht voor toegankelijk wonen. Dat alles kan eilandbreed, maar daarnaast liefst ook in elke kern in ontwikkeling worden gebracht. Zoals ontmoetingsplaatsen met een signaleringsfunctie. Een zware opgave waarbij duidelijk om support vanuit de raad wordt gevraagd. Bij veel genoemde facetten komt naar voren dat goede huisvesting, meer bouwcapaciteit voor woningen een vereiste is. De kerngroep geeft aan dat er beter en meer gebruik moet worden gemaakt van technologie en dat innovatie nodig is. Er moet onderling een betere uitwisseling komen van gegevens en onderzoek is belangrijk naar het wegenemen van allerlei blokkerende items in de ouderenzorg.