Weercolumn: Mooie nazomerse fase aan zet

De maand is om en augustus 2021 was pakweg een graad te koel op de Eilanden. De neerslaghoeveelheden liepen sterk uiteen binnen het Nederlandse grondgebied. In Friesland was het recordnat met soms regensommen van meer dan 100 millimeter in korte tijd. Elders was het opmerkelijk droog zoals aan de westkust met een schamele 40-45 millimeter. In normale augustusmaanden valt uitgerekend vlak aan zee het meeste water.

Geen regen de komende dagen en pas rond 9 september nadert een nieuw oceaanfront. Het blijft heel aardig weer bij de gratie van een opvallend krachtig hoog dat de afgelopen dagen pronkte met 1038 millibar nabij Schotland. Zelden was de druk daar hoger deze tijd.

Om dat hoog heen (met de wijzers van de klok mee) beleven we een noordstroming die niet al te frisse lucht meeneemt naar de Benelux. In de eerste plaats is het Noordzeewater nog vrij mild met 18-19 graden en ten tweede genereert het hogedrukgebied door dalende luchtbewegingen onder het systeem de zogenaamde dynamische verwarming. Dalende lucht wordt warmer en daardoor wordt de warmte ook goeddeels afgegeven aan de lucht. De middagtemperaturen liggen op een prima niveau voor begin september met ruim 20 graden.

De wind (neigend noordoost en later oost) is meest matig van sterkte de komende dagen. Prima omstandigheden dus voor de watersport en andere buitenactiviteiten in onze contreien vlak aan zee. Zelfs het strandweer lijkt aardig te worden tijdens het weekend en daarna. Met 20 graden op de zaterdag en al 24 op zondag is het beslist aangenaam vertoeven.

Het hogedrukgebied komt geleidelijk meer uit boven het oosten van Europa medio komende week. De wind ruimt daardoor verder naar oost of zuidoost en voert nog wat warmere lucht mee vanaf het Europese continent. Maxima in het traject 25-28 graden zijn daardoor mogelijk in de nieuwe week. Richting het einde van de week probeert de oceanische invloed zich weer uit te breiden naar onze omgeving en waarschijnlijk slaagt dat ook met als gevolg een iets grotere regenkans vanuit het zuidwesten.