Wat gaat de verbrede erfgoedlijn doen in 2022?

Kennismaking en projectvoorstellen voor 2022, dat stond centraal tijdens de eerste Erfgoedtafel van de verbrede erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. De bijeenkomst vond plaats op 1 september. Later deze maand, op vrijdag 24 september, is de officiële lancering van de nieuwe erfgoedlijn, die behalve een gedeelte van Goeree-Overflakkee ook delen van Voorne-Putten en de Hoeksche Waard omvat.

Kees van Rixoort

Voor het eerst zaten vertegenwoordigers van de drie eilanden aan tafel. Daan Markwat, voorzitter van de Erfgoedtafel, zei de bijeenkomst te zien als een startpunt van samenwerking. “Die gaan we verder uitbouwen om samen vorm en inhoud te geven aan de erfgoedlijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat we een mooie erfgoedlijn gaan neerzetten.”
De eerste Erfgoedtafel van de verbrede erfgoedlijn was gesitueerd op een toepasselijke locatie: partycentrum Eendrachtshoeve in Zuid-Beijerland. Het oorspronkelijke pand, een gemeenschapshuis voor het dorp, was een geschenk van Zweden na de Watersnoodramp van 1953. Die ramp is een van de thema’s van de erfgoedlijn. De andere thema’s zijn dijken, kreken, nederzettingen, havenkanalen en militaire stellingen.

Voorstellen

Behalve kennismaking stonden de projectvoorstellen voor volgend jaar op de agenda. Vanuit Brielle zijn onder andere voorstellen ingediend om bastions op de vestingwallen te restaureren en om een nieuwe versie van de Noordpoort te realiseren. Dit laatste ook om het verhaal van de inname door de Watergeuzen in 1572, een belangrijke gebeurtenis in de nationale geschiedenis, te vertellen en te laten beleven.
Hellevoetsluis vraagt subsidie voor een pad naar het te restaureren Bomvrij Hospitaal, de restauratie van een bastion en het renoveren van een viertal gedenkstenen. Openluchtmuseum Fortresse Holland heeft een bijdrage nodig voor een klimaatinstallatie om de negentiende-eeuwse maquette van de Rijkswerf en de haven van Hellevoetsluis als bruikleen van het Rijksmuseum tentoon te kunnen stellen.
Andere projecten die mogelijk subsidie krijgen vanuit de erfgoedlijn, zijn de toegangspaden van Fort Buitensluis bij Numansdorp en het terugbrengen van de landschappelijke inrichting van dit fort. De Stichting Oud Geervliet heeft een project in voorbereiding dat moet leiden tot een 3D-presentatie van de Bernisse, een handelsroute van weleer met een rijke geschiedenis.

De Weel

Goeree-Overflakkee, waar nog diverse erfgoedprojecten op stapel staan, dingt mee met een nieuw project: het realiseren van een rustpunt bij de Weel bij Ooltgensplaat. Dit natuurgebiedje kenmerkt zich door een grote soortenrijkdom met zoete en zoute vegetatie en tal van vogelsoorten, waaronder de zeldzame blauwborst. Staatsbosbeheer, waterschap Hollandse Delta en de gemeente Goeree-Overflakkee hebben het plan deze bijzondere locatie beter zichtbaar en beleefbaar te maken met onder andere een Bosmanmolen, een picknicktafel, een informatiebord en een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Een van de aanwezigen aan de Erfgoedtafel opperde dat er wellicht een Bosmanmolen beschikbaar is. Deze ligt momenteel in een opslag te Spijkenisse.
De aanwezigen konden de projectvoorstellen voor 2022 beoordelen. De beoordeling speelt een rol in de advisering over de verdeling van het subsidiegeld en het uiteindelijke besluit van Gedeputeerde Staten op 9 november.

Lancering

Op vrijdag 24 september is de lancering van de nieuwe erfgoedlijn. Dan maakt gedeputeerde De Zoete ook de naam bekend. De feestelijke bijeenkomst vindt plaats in het historische Droogdok te Hellevoetsluis.