Afbeelding

Voor u gelezen: Henri – zijn leven, zijn werk, zijn boodschap

Naar aanleiding van de 25ste sterfdag van de priester, theoloog en schrijver (1932-1996) verscheen een magazine met verhalen en herinneringen aan het leven, het werk en de boodschap van de veelgelezen auteur.

Na zijn priesterwijding studeerde Nouwen psychologie en theologie aan de Universiteit van Nijmegen. In de jaren zestig van de vorige eeuw vertrok hij naar Amerika. Hier gaf hij lezingen, werkte aan publicaties en doceerde pastorale theologie aan onder meer de universiteit van Harvard en Yale. In 1986 koos hij voor een leven in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Suikerzakje

In 1996 staat Henri op het punt naar St. Petersburg af te reizen voor opnames rondom ‘Eindelijk thuis’, het boek waarin de geschiedenis van de verloren zoon centraal staat. Gezondheidsproblemen echter maken een ziekenhuisopname noodzakelijk. Jan van de Bosch, programmamaker en goede vriend van Henri, blikt terug op de sterfdag van Henri: “Zo brak op 20 september 1996 de laatste avond van zijn leven aan. Ik zat aan zijn bed en Henri las uit zijn gebedenboekje dat hij altijd met zich meedroeg. Een gebruikt suikerzakje was de bladwijzer bij Psalm 89. (…) We mediteerden over de trouw van God. Dat zou ook de tekst bovenaan zijn rouwkaart worden. Henri begeleidde me naar de uitgang van het ziekenhuis. Zijn laatste woorden: ‘Jan, vergeet nooit: God is getrouw’. Die woorden zijn in mijn geheugen gegrift.”

Wortels 

Het blad gaat op zoek naar de wortels van de familie Nouwen in Nijkerk. Broer Laurent vertelt over de betekenis van Henri voor zijn persoonlijke leven en studenten van zijn eerste werkcollege over bidden kijken terug.
Zoeken, vinden en thuiskomen zijn thema’s die centraal staan in het werk van Nouwen.
Uit het nawoord blijkt dat Henri Nouwen in de tweede helft van de twintigste eeuw hoorde bij de meest gelezen auteurs op het gebied van christelijk spiritualiteit. Inclusief een bibliografie en een verwijzing naar de stichting die het gedachtengoed van de schrijver beheert.