Ethiek: Defensie

Inmiddels gaan er verschillende zaken over tafel. Het klimaatbeleid, het emancipatiebeleid en de genderproblematiek zijn voor sommigen zo ongeveer de meest knellende problemen van dit moment. Dat er ook nog een coronaprobleem is, dat de toeslagenaffaire moet worden opgelost en dat de economie de nodige aandacht vraagt, gaat kennelijk aan sommigen voorbij. Inmiddels ligt er denk ik nog een groot ander probleem op tafel. Hoe immers staat het met de veiligheid in ons land en daarbuiten. In Kaboel is gebleken dat de Europeanen in een land als Afghanistan niets kunnen uitrichten als de Amerikanen vertrekken. Het zorgen voor mensen met een Nederlands paspoort, dus burgers van ons land, heeft de laatste dagen vrijwel volledig in de handen van de Amerikanen gelegen. Na vertrek van de Amerikanen uit Afghanistan, kunnen de Europese landen vrijwel niets meer doen. Het ontbreekt gewoon aan voldoende militaire kracht om de Taliban een halt toe te roepen of tot de orde te roepen.

Dat is opmerkelijk. Want Europa heeft meer dan een half miljard inwoners. Ook is de productiekracht van Europa, opgeteld, groter dan die van de Amerikanen. In dat land wonen een kleine 400 miljoen mensen. Toch besteden de Amerikanen veel en veel meer geld aan hun defensie. Amerika werd daarom wel de politieman van de hele wereld genoemd. Die rol kost veel geld en ook veel mensenlevens. En langzamerhand nemen ze aan de overkant van de oceaan afstand van dit beginsel. Europa moet zelf meer gaan zorgen voor zijn veiligheid, bescherming van de grenzen, militaire kracht in de toenemende spanningen in de wereld. Reeds onder president Trump werd deze koers ingezet en de huidige president zet dit beleid gewoon voort. De landen in Europa moeten meer aandacht geven aan hun defensie. En dat roept veel vragen op.

Want in de eerste plaats zal het grootste land in Europa hierbij het voortouw moeten nemen. Het grootste land is Duitsland, een land met een groot productiepotentieel en met veel mogelijkheden. Het is ook een land dat grenst aan de oosterse wereld en dat dus baat heeft bij een goede defensie. Tegelijk komen de ervaringen uit het verleden om de hoek kijken. De andere landen zien liever geen heel sterk Duitsland. Maar wil Europa haar eigen burgers bescherming bieden, dan is hier vrijwel niet aan te ontkomen.
Vervolgens zullen ook andere landen meer aandacht aan defensie moeten besteden. In de achterliggende jaren hebben we in Nederland zo’n beetje de hele defensie tot op het bot uitgekleed. Er is aan alles zo’n beetje gebrek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er amper een missie in gereedheid kon worden gebracht om onze landgenoten uit Afghanistan naar huis te halen. Er zijn gelukkig speciale eenheden die goed functioneren, maar in een dergelijke situatie gaat het om een fors leger, dat voldoende kracht moet hebben om bijvoorbeeld een vliegveld te kunnen bewaken. Dat materieel hebben de Europese landen simpelweg niet. Er zal dus de komende tijd goed moeten worden nagedacht over een duidelijke verbetering van onze krijgsmacht. Onze vrijheden moeten zuinig worden bewaakt. En dat kan niet met een dubbeltje op de eerste rang. Er zijn vandaag de dag meer en indringender problemen dan klimaat, inclusiviteit en andere zaken. Defensie is een eerste en primaire taak van de overheid. Ook vandaag.