Afbeelding

Lise, een leer-en leesboekje

Schrijfster Flore (pseudoniem) snijdt een waardevol en belangrijk thema aan in het recent uitgegeven boek Lise. Dit boek is speciaal geschreven om op een eenvoudige manier met jonge kinderen in gesprek te gaan over het thema: seksueel misbruik.

Door Nicoline Platschorre 

Het boek begint met informatie voor (pleeg-)ouders of andere volwassenen, die met kinderen werken. Het is goed om hiermee een beeld te krijgen van de noodzaak om over dit thema in gesprek te gaan met kinderen. Het is belangrijk dat over dit onderwerp ook daadwerkelijk gesproken wordt. Zo leren kinderen al jong wanneer aanraken fijn is en wanneer dat niet fijn is. Ze leren daarmee op dit gebied wat hun grenzen zijn. Jonge kinderen weten vaak niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Ze hebben nog geen woorden voor wat hen overkomt of wat hen kan overkomen. Daarom is dit boekje geschreven voor kinderen van ongeveer 6 t/m 10 jaar en ook te gebruiken voor een ouder kind met een verstandelijke beperking.

Het verhaal gaat over Lise, een meisje uit groep 4, dat te maken krijgt met seksueel misbruik door haar buurman. Zij is acht jaar en speelt graag met haar vriendinnetje Hanneke. Op school vindt ze het fijn, maar toch heeft Lise regelmatig een moeilijk gevoel in haar hoofd en in haar lijf. Zou het komen door de bezoekjes bij de buren? De buurvrouw is wel aardig, maar ze vraagt altijd of Lise nog even bij de buurman gaat kijken in de werkplaats. Lise vindt het niet fijn. Ze is bang van de handen van de buurman. Waarom wil hij met zijn handen aan haar lijf zitten?
Maar soms gaat de buurman dan ook weer blij kijken...
De meester op school vraagt aan Lise hoe het gaat. Ze schrikt daarvan en zegt niets. Ook vertelt de meester over Jozef. Hij had het ook moeilijk, maar toch zorgde de Heere voor Jozef. Lise ervaart uiteindelijk zelf ook dat de Heere het gebed hoort.

Uit dit verhaal blijkt dat kinderen op jonge leeftijd hier heel lastig mee om kunnen gaan. Ze weten niet hoe ze het tegen iemand moeten zeggen. Door de juiste vragen te stellen en te bespreken kun je als volwassene hierbij helpen. Het is zo belangrijk dat het kind erover durft te praten.

Aan het eind van elk hoofdstuk in het verhaal over Lisa staan eenvoudige vragen en opdrachtjes. Zoals: Wanneer is aanraken fijn? Wie mogen jou aanraken? Waar mogen anderen jou aanraken? Op deze manier kun je tijdens het voorlezen direct met het kind in gesprek. Het boek is echt bedoeld om samen met het kind te lezen en niet om als leesboek aan je kind te geven.

De schrijfster weet goed waar ze het over heeft. Ze is jeugd- en gezinsprofessional en leidt samen met haar man een zogeheten gezinshuis, een kleinschalige woonvorm met pleegzorg voor kinderen van 0 t/m 18 jaar. Zij kent de schroom en de angst om over seksueel misbruik te praten en hoopt met haar boekje die drempel weg te nemen. Het boek sluit af met de zin: Een gewaarschuwd kind staat nu eenmaal sterker in zijn of haar schoenen!

Achterin het boek is een lijst opgenomen met adresgegevens en websites waar je terecht kunt voor meer (deskundige) hulp. De tekeningen in ‘Lise’ zijn gemaakt door Loura Veenendaal, illustrator in opleiding.

Het boek is in eigen beheer uitgegeven en is te bestellen via www.floreschrijft.nl. Op deze site is eveneens meer achtergrond informatie over het onderwerp te vinden.


<kader>

Lise
Prijs: € 14,95
Leeftijd: 6 t/m 10 jaar
ISBN: 978-90-9034582-6