INGEZONDEN: Honingbijen

Honingbijen verdringen wilde bijensoorten, luidde het artikel van vorige week vrijdag 20 augustus in Eilanden-Nieuws. Als imker en natuurliefhebber wil ik hier toch graag een kanttekening bij plaatsen. In het artikel wordt gesteld dat door het plaatsen van honing bijenvolken in natuurgebieden het voedsel wordt weggeroofd voor de wilde bijen die daar leven.

Dat zal waar zijn indien de bijenvolken daar gedurende langere tijd zouden staan en er niet genoeg aanbod is van bloeiende bloemen. Als imkers plaatsen wij onze bijenvolken alleen voor een korte tijd wanneer er overvloedige dracht is, meestal is dat voor maar enkele weken. Ook op de heide die momenteel in bloei staat, staan honderden bijenvolken al sinds jaar en dag. Wij ontkennen daarmee niet dat op een zeker moment een grens is bereikt waarop de bijendruk te groot kan worden, maar de werkelijke redenen voor de achteruitgang van de wilde bijen worden in dit artikel niet benoemd. Oorzaken van achteruitgang van de wilde bij liggen volgens huidig beschikbaar onderzoek vooral bij habitatverlies door intensieve landbouw, bebouwing, vervuiling en klimaatverandering. De honingbij wordt als dader opgevoerd en de imker als asociaal, terwijl de honingbij net zo goed slachtoffer is van de achteruitgang van de natuur in Nederland. Niet het weren van bijenvolken is de oplossing voor de lange termijn, maar het vergroten van de natuur en voedselrijkdom voor de insecten.

Ook als imkers proberen wij er alles aan te doen om door middel van voorlichting en gesprekken met instanties de biodiversiteit te bevorderen. Daarnaast zorgen onze bijenvolken voor bestuiving en vruchtzetting van vele één- en tweejarige planten en wilde bloemen in de natuur die ook weer zaden bessen en andere vruchten geven als voedsel voor vogels en andere diersoorten.

Ernst jan Mackloet, imker