Afbeelding

'De ware gemeenschap met God'

Het werk van de jonggestorven Hugo Binning is na eeuwen nog altijd vol troost voor Gods kinderen en aansprekend voor hen die Christus nog niet kennen. De Schotse puriteinse predikant Hugo (Hugh) Binning (1627-1653) kende al op jonge leeftijd de verborgen omgang met God. Hij overleed na een korte ziekte op 26-jarige leeftijd. De oorspronkelijke uitgave droeg als titel: Fellowship with God (Edinburgh, 1671). De vertaling uit het Engels is van J. Valk.

Wij hebben van deze predikant nog enkele godvruchtige werken overgeleverd gekregen door de omvangrijke arbeid van de predikant uit de zeventiende eeuw, Jacobus Koelman. In de verantwoording geeft de vertaler aan welke werken van Hugo Binning ons zijn overgeleverd en door wie. De vertaler J. Valk heeft een aantal jaren geleden 40 preken over Romeinen in het Nederlands vertaald onder de titel 'Door de Geest geleid'. Deze 28 preken zijn ook in eerste instantie vertaald door Jacobus Koelman. Uitgevers hebben later de titel meegegeven aan deze uitgave, 'De ware gemeenschap met God'. J. Valk heeft dit werk geheel opnieuw vertaald uit het Engels. Hij heeft de titel ook behouden. Het is bijzonder aardig dat L.J. van Valen in zijn recente proefschrift, In God verbonden (Apeldoorn 2019), diss. VU Amsterdam) onder meer het volgende schrijft over dit boek (op pag. 316-317). Deze kenschets van het boek wil ik u als lezer (s) niet onthouden. Een verdere aanbeveling is mijns inziens niet nodig.

"In 1690 introduceerde Koelman bij het Nederlandse publiek een boek van Binning getiteld 'Mr. Hugo Binnings predikatiën'. Het een vertaling van 'Fellowship with God'. Binning ontvouwt eerst het mysterie van de vleeswording van Christus, de openbaring van het Woord des levens, dat geproclameerd wordt en de weg opent om door en met Christus gemeenschap te mogen hebben met God de Vader. Op deze wijze wordt de door de zonde verstoorde relatie met God hersteld. Deze gemeenschap beschrijft Binning op een diepgravende manier, waarbij vooral het wonder van het zalig worden uitblinkt. Het werk van de Heilige Geest is de rode draad die door de stof heenloopt. Binning ontvouwt niet alleen het werk van de Middelaar, maar ook hoe de Drie-enige God een licht is Dat in de duisternis schijnt en door de gemeenschap met God in Christus werkelijkheid wordt in het hart van de uitverkoren zondaar. De preken zijn vertroostend voor Gods kinderen en ook aansprekend voor hen die nog vreemd zijn aan de Middelaar, de Zaligmaker."

De eerste 20 preken gaan over 1 Johannes 1 en de laatste acht (21 – 28) over 1 Johannes 2. Een aantal titels geven aan wat de kern van de tekst is: ware belangstelling noodzakelijk, wat van den beginnen was en wat nieuw is, Goddelijke kracht in de prediking van de Zoon, doel van de prediking: het Evangelie beoogt de zaligmaking van zondaren, vergeving van zonden en reiniging van de zonde, de kracht van Christus Voorspraak, Gods eeuwige voornemen van liefde, zich een weg banend in Christus, God te kennen en Zijn geboden te onderhouden, is de plicht van de christen. 

Een kort citaat uit preek 13, tegenstrijdigheid van belijdenis en praktijk: "Indien wij zeggen dat wij gemeenschap met Hem hebben, en wij in de duisternis wandelen, zo liegen wij, en doen de waarheid niet, 1 Johannes 1 : 6.
En dit, zoals het een groot punt is van gelijkvormigheid aan het licht, zo zal het u vatbaar maken voor meer licht van God, want Hij schept er behagen in Zijn vrijgevigheid te tonen waar Hij enige aanvaarding vindt. Wees niet tevreden, o, wees er niet tevreden mee deze waarheden te kennen, en erover te spreken, maar maak dat ze nader uw eigendom worden, door ze diep in uw hart te prenten en ze duidelijk tot uitdrukking te brengen in uw wegen!
Dit is ‘zuivere en onbevlekte godsdienst’ (Jakobus 1:27). En ‘is dat niet Mij te kennen? (Jeremia 22:16). De praktijk is echte kennis, omdat het een levende kennis is. Het is het ware leven en de ziel van de christelijkheid als er, om de hele mens in beweging te brengen, niet meer nodig is dan de aanzegging van Zijn wil. Hiernaar moeten wij allen streven en ons niet tevredenstellen met onze armzalige verworvenheden, die hierbij achterblijven."

Deze bespreking eindigen we met een passage uit de Voorspraak van Christus (1 Johannes 2 :1): "Zolang u in uw zonden blijft, hebt u van het pleiten van Christus geen nut of zaligmakend voordeel. Helaas, arme zielen, wat wilt u doen? Kunt u uw rechtszaak alléén aan? Hoewel u nu uw consciëntie bedriegt en misleidt, hoewel u haar geweld aandoet, denkt u het zo aan te kunnen hierboven? Nee, overtuig uzelf ervan dat u daar eenmaal moet verschijnen, en dat er dan niemand zal zijn om voorspraak voor u te doen, dat God uw Rechter zal zijn, uw consciëntie uw beschuldiger, satan uw pijniger, en wee dan hem die alleen is als de Voorspraak Rechter wordt. In die dag zullen gezegend zijn al degenen die in Hem hun vertrouwen hebben gesteld en die Hem vroeger als Voorspraak tegen de zonde en de satan hebben gebruikt, maar voor eeuwig wee hun die nooit hebben willen goedvinden dat deze zaak werd bepleit, toen er een Voorspraak was!"

Wat een getuigenis van zo’n jonge puritein! Een wonder dat we in de 21e eeuw zijn preken nog mogen lezen en overdenken. Van harte aanbevolen!