Geleidelijk minder koel

Het blijft maar wisselvallig deze augustusmaand. Kennelijk is het erg lastig voor de atmosfeer dit seizoen om er eens een keer een reeks formidabele dagen uit te persen. Toch leverde de vorige week zo’n vijf overwegend fraaie dagen op met afgelopen zondag hoogste temperaturen tot 27-28 graden landelijk. Dit soort luxe kwikstanden zijn niet meer aan de orde deze week. Het voelde eerder herfstachtig aan de afgelopen dagen met soms maar 17-18 graden overdag. Bovendien maakte de stevige wind het extra koel op de Eilanden. Toch stijgt de temperatuur weer richting - en tijdens - het komende weekend. Maxima tussen de 22 en 25 graden lijken wel weer haalbaar. De regenkansen nemen tijdelijk wat af in het westen van het land. Tot vrijdag blijft het echter meest licht wisselvallig.
Waarschijnlijk volgt toch weer een nieuw regengebied op de zondag. Vanaf 23 en 24 augustus zijn er gerede kansen dat zich een vrij solide hogedrukgebied formeert tussen Schotland en Noorwegen. De barometer kan er oplopen tot meer dan 1030 millibar. Mocht die ontwikkeling echt gestalte gaan krijgen, gaat de wind om naar noordoost en wordt drogere lucht meegenomen naar Nederland. Toch doemt weer een adder onder het gras op in de vorm van venijnige lagedrukgebiedjes bezuiden dat berekende hoog boven Noord-Europa. Die zouden net bij ons weer regen kunnen gaan geven die laatste augustusweek. Meestal hebben we een stabiele weerfase gedurende de laatste fase van augustus. Regelmatig wordt een nazomerse fase eind augustus verlengd tot in de eerste week van september, maar of dat dit jaar ook aan de orde komt?
Deze maand is ongeveer een graad te koel verlopen tot nu toe. Tamelijk bijzonder is het dat een zomermaand te koel verloopt gezien de doorgaans zeer warme zomers van de afgelopen jaren. Normale Nederlandse zomers gaan doorgaans gepaard met veel warmte in Zuid-Europa. Niet alleen werd het Europese temperatuurrecord gebroken in het diepe Italiaanse zuiden vorige week, maar ook in Spanje werd het enkele dagen later zinderend met bijna 48 graden. De enorme droogte aldaar de afgelopen weken was debet aan de intense warmte. Alle warmte van de zon op het aardoppervlak kon worden afgegeven aan de lucht zonder eerst nog een deel van het vocht op/in de grond te laten verdampen hetgeen juist warmte kost.