Afbeelding
Foto:

Verlangen naar geluk – zoektocht en gids

De Griekse filosoof en wetenschapper Aristoteles schreef: “vroeg of laat kun je niet om je eigen verlangen naar geluk heen.” Mag je ook streven naar geluk in dit leven? En wat heeft geluk te maken met bezittingen en succes? Ook mensen die alles hebben ervaren dat dit niet vanzelfsprekend leidt tot een gelukkig leven. Wat is het verschil tussen genot en geluk? En wat heeft geluk met God en geloof te maken?

Tien tips

Via de begripsverkenning van ‘geluk’ behandelt de auteur achtereenvolgens de volgende onderwerpen: geluk en deugd, het geluksmoment, Schopenhauer en de liefde, geluk is primair geestelijk, geluk en lijden, het geluk van de rechtvaardiging en tien tips voor een beter leven. In dit hoofdstuk brengen de uiteenlopende tips de lezer bij de opdracht die de basis vormt voor een ‘gelukkig’ bestaan: zoek God.

Een uitgebreid overzicht van geraadpleegde literatuur nodigt uit tot verder onderzoek. De auteur neemt je op een onbevangen manier mee in zijn persoonlijke zoektocht en wil tegelijkertijd een gids zijn in het doolhof waar je op de weg naar ‘geluk’ zomaar kan stranden.

‘Domweg gelukkig’ - de auteur ontleende de titel aan de woorden uit het gedicht ‘De Dapperstraat’ van J.C. Bloem - is een boek om steeds een stukje in te lezen en dan weer even weg te leggen.

De auteur promoveerde in de systematische theologie en schreef eerder ‘Provocatie. Over de zin van God en geloof.’