Afbeelding
Foto: Shutterstock

Geweld door jongeren neemt toe

Zo liet het Openbaar Ministerie dit voorjaar weten dat enerzijds het aantal jeugdige verdachten dat in aanraking komt met het Openbaar Ministerie al jaren een dalende lijn laat zien. Zo nam in totaal het aantal jeugdige verdachten in 2020 af met 12 procent. Daar staat tegenover dat het aantal minderjarigen dat verdacht wordt van een ernstig geweldsdelict in een jaar tijd is toegenomen met 17 procent van 1.633 verdachten in 2019 naar 1.904 in 2020. 

Zware mishandeling

Deze minderjarigen worden verdacht van zware mishandeling, diefstal met geweld, afpersing of ernstige bedreiging, al dan niet in groepsverband. Ook het aantal jongvolwassen tot 21 jaar dat verdacht wordt van een ernstig geweldsdelict, nam toe, met 4 procent, van 1.894 naar 1.979. In totaal nam het aantal ernstige geweldsdelicten toe met 6 procent ten opzichte van 2019.
Opvallend is de toename van het aantal verdachten voor (een poging tot) doodslag. Het aantal verdachten nam in 2020 toe met 21 procent tot iets meer dan 1.400 verdachten. In 2019 was ook al sprake van toename, toen steeg het aantal verdachten met 25 procent.

De toename van verdachten van (een poging tot) doodslag is vooral bij minderjarigen en jongvolwassen verdachten zichtbaar. Het aantal minderjarige verdachten steeg met bijna 50 procent tot 199 verdachten, het aantal jongvolwassen verdachten (t/m 21 jaar) met 38 procent tot 226. In iets meer dan 90 procent bleef het bij een poging. Het meest opvallend is de toename in de regio Amsterdam. Het parket Amsterdam registreerde in 2020 2,5 keer meer verdachten van (poging tot) doodslag dan het jaar daarvoor. In 2019 waren het er 32, vorig jaar 83.

De voorzitter van het College van procureurs-generaal Gerrit van der Burg maakt zich zorgen over deze trend. ‘Het is het tweede jaar op rij dat we zien dat excessief geweld onder jongeren is gestegen. Een breed offensief, zoals ingezet met het actieplan Wapens en Jongeren, is hard nodig om dit maatschappelijke probleem aan te pakken. Opsporing en vervolging met stevige gevolgen is belangrijk om jongeren duidelijke grenzen op te leggen, en hen te confronteren met hun misdadig gedrag, maar alleen met het strafrecht los je dit maatschappelijke probleem niet op. Brede coalities zijn nodig om deze jongeren op het juiste spoor te brengen, en vooral te houden.’

Twee van onze columnschrijvers geven hun mening over het toenemende geweld, gepleegd door heel jonge mensen.