Afbeelding
Foto:

Dorpsraad Dirksland

‘Wangedrag in verkeer aanpakken door handhaving’

De dorpsraad van Dirksland heeft een indrukwekkend overzicht van alles wat er niet deugt aan de verkeerssituatie in het dorp. Veelal gaat het om problemen die al vele jaren spelen. Tijdens de meest recente vergadering van de dorpsraad, op dinsdag 10 augustus, kreeg een verkeersdeskundige van de gemeente Goeree-Overflakkee het hele problemenoverzicht te zien en te horen. Met suggesties voor oplossingen.

Onacceptabel rijgedrag

“Als je Dirksland binnen komt rijden, zie je een bord met 30 kilometer. Veel automobilisten houden zich daar absoluut niet aan”, zei Henk Zwanenburg, secretaris van de dorpsraad, die de presentatie van de verkeersproblematiek voor zijn rekening nam. Voorbeelden van ‘anarchie’ zijn het Poldersweegje, waar bewoners onlangs aan de bel trokken om aandacht te vragen voor onacceptabel rijgedrag, de Philipshoofjesweg, het Korteweegje en de Vroonweg, waar snelheidsbeperkende maatregelen niet hebben geleid tot meer veiligheid.

Daarnaast bevat het overzicht onoverzichtelijke kruisingen, bijvoorbeeld door welig tierend groen, het ontbreken van trottoirs, waardoor wandelaars de rijbaan moeten gebruiken, en een overdaad aan parkerende auto’s. Onduidelijke of ontbrekende borden zorgen ervoor dat automobilisten verkeerd rijden. Ook vrachtwagenchauffeurs die bijvoorbeeld iets moeten afleveren bij het ziekenhuis. Zij rijden met hun zware trucks over de Voorstraat en de Ring omdat de Secretarieweg en de Winterstraat niet toegankelijk zijn (eenrichtingverkeer).

Eigenlijk deugt het verkeerscirculatieplan niet, zo kreeg de verkeersdeskundige van de gemeente te horen. Dat plan dateert van voor 2013 en kreeg destijds weinig bijval van de toenmalige dorpsraad, die met een alternatief verkeerscirculatieplan op de proppen kwam. Mogelijk kan dit alternatief van toen een rol spelen bij het tegen het licht houden van het huidige verkeerscirculatieplan.

Prioriteit nummer één

Er is, kortom, genoeg te doen om de verkeerssituatie in Dirksland te verbeteren. Maar waar ligt de prioriteit? Dat wilde de verkeersdeskundige van de gemeente graag horen. De dorpsraad vond het lastig om een top 5 samen te stellen, want voor de bewoners van het Polderweegje is het racen voor hun deur prioriteit nummer één, terwijl voor de bewoners van de Diepenbrockstraat het oplossen van de levensgevaarlijke parkeeroverlast voor hún deur het allerbelangrijkste is. Et cetera…

Toch kwam er nog een prioriteit uit de bus: handhaving. “Er moet eindelijk eens goed gehandhaafd worden. Dat is het allerbeste en het allerbelangrijkste”, zei Jan Leenders, voorzitter van de dorpsraad. “En dat kan gelijk. Door te handhaven zullen veel vormen van wangedrag verdwijnen en kunnen we Dirksland veilig krijgen voor alle inwoners. De bal ligt nu bij de gemeente.”