Afbeelding
Foto:

Prediker van het Koninkrijk der hemelen

Deze inzet op de cover van dit boek moet al inspiratie geven om het boek te bezitten, maar bovenal om het van a tot z te lezen. In enkele avonden heeft ondergetekende dit boek gelezen. Dat is zeker te danken aan de boeiende en toegankelijke stijl van de schrijver, drs. C. Hoogendoorn (1943), van oorsprong informaticus, en jarenlang bestuurder in de gezondheidszorg. Verder was hij actief in het kerkenwerk. Vanaf 1970 leerde de schrijver dr. Boot kennen als prediker. Dat inspireerde hem tot het schrijven van deze biografie en het samenstellen van een website (www.hetkoninkrijkderhemelen.nl) met zo’n 550 preken van dr. Boot.

De auteur heeft dit boek opgedragen aan mevrouw Boot en haar kinderen en aan zijn echtgenote, hun kinderen en kleinkinderen. 

De preken van ds. I. Boot hadden de schrijver altijd bovengemiddeld aangesproken. Op zijn zoektocht naar preken van ds. Boot kwam hij tot 350 preken, die hij allemaal gedigitaliseerd heeft en in de loop van de tijd (op zondagen) beluisterd heeft. Maar een biografie over Boot, was dat wel zinvol? En mogelijk. Dat alles schrijft Cees Hoogendoorn in zijn verantwoording. Na een eerste contact met mevrouw Boot-Maasse, de weduwe van ds. Boot, bewilligde zij in het opstellen van de biografie en stelde Hoogendoorn veel materiaal beschikbaar. Wat heeft de schrijver nog meer gedaan om een goed beeld van ds. Boot te krijgen? Veel gesprekken met familieleden, met predikanten, met gemeenteleden en oud-ambtsdragers uit de drie plaatsen waar ds. Boot predikant is geweest. Ook kreeg hij inzage in de notulen van de kerkenraadsvergaderingen van de betreffende drie gemeenten. 

Met die verkregen informatie is deze biografie opgesteld. Telkens heeft de schrijver geprobeerd om de gegevens zoveel mogelijk te verifiëren; hij ging niet op één bron af. Een enkele keer moest hij ook een interpretatie maken. Ook in de stijl van ds. Boot zelf, die vaak bij een geschiedenisstof in zijn preek zei: ‘Zo stel ik het me voor.’ Wel benadrukte Hoogendoorn dat de door hem gemaakte afwegingen volledig voor zijn rekening komen. 

Er waren ook twee meelezers, die de conceptteksten hebben beoordeeld. De één heeft ds. Boot gekend, de ander niet. De schrijver heeft veel steun aan de kritische opstelling van de meelezers gehad. En die kritiek was soms niet mals, maar altijd opbouwend. Ik wil u de opmerking van de meelezer die Boot gekend heeft, niet onthouden. Bij het gereedkomen van het hoofdstuk over Boots prediking, merkte hij op dat het ‘een feest van herkenning is, het is of je hem weer hoort’. De schrijver hoopt dat u als lezer dit ook zo mag ervaren. 

In de 'Verantwoording' worden diverse personen bedankt voor hun inzet en inbreng. Een bijzonder woord van dank aan zijn kleinzoon Diederik, die uitstekend geholpen heeft bij het realiseren van een website met preken van ds. Boot. Spontaan bood hij zijn diensten en kennis aan en heeft dit ook waargemaakt. 

De diepste wens van Cees Hoogendoorn is dat deze biografie – en daarmee samenhangend een vernieuwde aandacht voor Boots prediking – zal mogen bijdragen tot eer van de Heere.

Een stukje uit de intrade geeft een inkijkje hoe ds. Boot preekte. Hij fascineerde met enige regelmaat door de gekozen teksten. Dat is de positieve uitkomst van zijn studiezin. De teksten liggen vaak niet voor de hand. De uitleg is diepgaand. De preken van Boot zijn goed te begrijpen. Maar tegelijk is de gestructureerde uitleg breed en diep en overstijgt die tijd en cultuur. Hij probeert de Bijbel inzichtelijk te maken voor de moderne mens. Iedere kerkganger krijgt een boodschap mee. Naast de Bijbel stoelen zijn preken op de gereformeerde belijdenisgeschriften. De reformatie is hem lief, evenals de vroege kerk. Op heel evenwichtige wijze komt het geheel van Gods Woord in zijn hoogten en diepten aan de orde. Dit is overduidelijk de sterkste kant van Izaäk Boot geweest. Zijn preken zijn nog steeds de moeite van het beluisteren waard. Van harte aanbevolen, meer dan de moeite waard!

Om de lezer alvast in deze bespreking een voorproefje te geven: Wie is deze man, waarom is hij predikant geworden en hoe wilde hij predikant zijn? In een achttal hoofdstukken komen antwoorden op deze indringende vragen. Je ziet hem als het ware opgroeien en functioneren in de diverse gemeentes die hij gediend heeft. Maar ook zijn huwelijk en liefde voor de natuur komen aan de orde. En wat dacht u van de mening die hij uitdraagt over de bio-industrie, waarin hij zijn tijd ver vooruit was? Zo komt in dit waardevolle boek zijn levensreis voorbij. Reist u lezend mee?

Hoe is deze biografie opgezet?
Naast de verantwoording van de auteur, de intrade, starten we bij het begin van zijn leven in Kortgeen, dan volgt de halte Universiteit, station Wijngaarden, station Nijkerkerveen en station Boven-Hardinxveld, vervolgens op het spoor van het Koninkrijk der hemelen, zijn laatste bestemming en uitgang. Geheel in de stijl van een reis, een levensreis.

Het laatste hoofdstuk eindigt met de opdracht om de verzamelde preken van dominee Boot via een website te beluisteren. Daarmee komt het tragische van dominee Boot op de achtergrond, om in plaats daarvan te mogen spreken van een gezegend, een vruchtbaar leven! Preken als pareltjes om de grote Parel te zoeken. Zoeken met resultaat, zoals ook op de rouwkaart van doctor Izaäk Boot staat vermeld:

‘…ons hart is onrustig, totdat het rust vindt in U’ (een citaat van Augustinus).